2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:14
No menu items!

POMENIREA SFÂNTULUI VASILE CEL MARE ȘI PRAZNICUL” TĂIERII ÎMPREJUR” A DOMNULUI IISUS

spot_img
CUVÂNTUL DE ÎNVĂȚĂTURĂ, DUPĂ SFÂNTA LITURGHIE, LA POMENIREA SFÂNTULUI VASILE CEL MARE ȘI PRAZNICUL” TĂIERII ÎMPREJUR” A DOMNULUI IISUS, PRUNC LA 8 ZILE ÎN TEMPLU LUI SOLOMON. ÎMPLINIREA BOTEZULUI AVRAAMIC PRIN LEGĂMÂNT CU DUMNEZEU.
 
Spre cunoașterea duhovnicească a bunilor creștini doritori de Hristos și Adevăr..
Deși pe 1 Ianuarie, în fiecare an Biserica sărbătorește pe Sfântul ierarh Vasile cel Mare, prea puțini știu că astăzi mai este o sărbătoare și mai semificativă, una din sărbătorile legate de vremea rânduielilor din Legea Vechiului Testament, praznicul Tăierii Împrejur după trup a Domnului Iisus Hristos.
 
Prima zi a Anului Nou are pentru creștinii Ortodocși o întreită semnificație. Mai întâi sărbatorim Praznicul împărătesc al „Tăierii-Împrejur” a Pruncului Născut în ieslea Betleemului. La 8 zile este dus la Templu Legii Vechi când i se pune numele IISUS.
 
A doua pomenire este ziua Sfântului ierarh Vasile cel Mare, precum și începutul Noului An.
Dintre toate, cea mai mare măreață este Tăierea-Împrejur. “Când pruncul Iisus a făcut opt zile, a fost tăiat-împrejur, pe de o parte pentru ca să împlinească legea, pentru că Hristos ne spune: “N-am venit să stric legea, ci s-o împlinesc..”(Sf.Evanghelie).
 
Pe de altă parte, pentru a astupa gurile ereticilor care ar spune mai târziu că Domnul nu a luat fire omenească. La împlinirea celor opt zile se pune numele pruncului Hristos, fiind Tăiat Împrejur. Odată cu supunerea Sa la această rânduială, Iisus pune capăt Legii Vechi și așează începutul Noului Testament.
 
De aceea, noi creștinii nu mai suntem obligați să ne tăiem-împrejur trupește, dar să vedem tăierea-împrejur în mod spiritual, adică să ne purtăm bine, să fim generoși.
 
Tot cu acest prilej, numele de sărbătoarea Tăierii-Împrejur este și sărbătoarea numelui lui Iisus. Pe 1 ianuarie i se conferă și numele de Iisus. De aceea, sărbătoarea trebuie să aibă chemarea acestui nume în viața noastră duhovnicească. Aceasta sarbatoare, a fost pusă de Sfinții Părinții la începutul cununii anului.
 
Biserica respectă începutul anului laic. În plus, pe 31 decembrie, la trecerea dintre ani, există și o slujbă, dar anul bisericesc continuă să înceapă pe 1 septembrie.
 
Mănăstirea Vlădiceni, Iasi – 01.01.2023