575.000 de familii poloneze au credite în franci
Ministrul polonez al Finanțelor Mateusz Szczurek le-a cerut băncilor să dea curs unui plan prin care să accepte împărțirea cu debitorii a pierderilor generate de creșterea cursului francului elvețian (CHF), în caz contrar urmând să fie ținta unor măsuri administrative, de tipul celor din Ungaria, care le vor aduce pierderi mai mari, relatează Bloomberg.
Soldul creditelor imobiliare în franci elvețieni din Polonia este de aproximativ 30 de miliarde CHF.
Potrivit guvernului de la Varșovia, băncile ar trebui să mențină echilibrul sau “simmetria” din contractele de credit, care cuprind comisioane de risc, în timp ce clientul este expus riscului valutar. Acest concept va cuprinde soluții ”izolate”, prin care debitorii ar putea plăti ratele la dobânzi negative, în contextul în care Banca Națională a Elveției a coborât dobânda Libor la -0,75%.
”Încurajez puternic băncile să nu distrugă această simetrie. Altfel, presiunea politică, presiunea socială în sensul de a schimba modelul înspre soluțiile sârbă, croată sau ungară vor fi mai mari”, a afirmat Szczurek (foto), la Davos.
Directorii băncilor s-au întâlnit cu Szczurek, cu guvernatorul băncii centrale și cu reglementatorii financiari și au fost de acord să ușureze impactul creșterii valorii francului.
Polonia se abține deocamdată să adopte măsuri de tipul celor luate anul trecut în Ungaria de premierul Viktor Orban, care a obligat băncile să restructureze toate creditele denominate în franci către forinți și să returneze 3,2 miliarde de euro încasați de la clienți prin clauze abuzive.
Bloomberg notează că România ia în calcul propuneri legislative de a restructura creditele în franci la o rată favorabilă clienților, în timp ce Croația a obligat băncile să preia pierderile generate de înghețarea cursului valutar pe următoarele 12 luni.