6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:19
No menu items!

Poliția Română va monitoriza telefoanele cu o firmă implicată în interceptări ilegale

spot_img

Poliția Română riscă implicarea într-un scandal uriaș, deoarece a achiziționat un sistem de monitorizare a comunicațiilor mobile de la o companie germană controversată. Mai exact, o firmă care a rămas fără contracte, anul trecut, după ce a livrat Poliției din Berlin un software similar. Autoritățile germane au ajuns la concluzia că, prin utilizarea acestuia, s-ar fi putut comite abuzuri și s-ar fi creat premisele unei grave încălcări a Constituției.

Ceea ce nu se întâmplă la noi, deși oficialii Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) susțin, cu seninătate, că ar putea face și interceptări, dar se vor limita doar la localizarea telefoanelor mobile. De altfel, pe site-ul oficial, reprezentanții companiei  susțin că aceasta este specializată „în sectorul interceptării telecomunicațiilor”.

Astfel, pe 25 aprilie anul acesta, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a încheiat un contract, în valoare de 2,8 milioane de lei (peste 600.000 de euro) cu firma germană Syborg Informationssyteme. Potrivit contractului, la începutul lunii septembrie a acestui an, compania va livra Poliției Române „un sistem portabil pentru monitorizarea telefoanelor mobile”.

Potrivit anunțului de intenție postat de oficialii IGPR pe e-licitatie.ro pe 5 decembrie 2012, „persoanele cu functii de decizie în cadrul autorității contractante în legatură cu prezenta procedura de achiziție publică sunt : inspector general al Politiei Române – chestor principal de poliție TOBĂ PETRE; director Direcția de Logistică-comisar șef de poliție.ing. POPA CEZAR, șef serviciu Achiziții Publice -subcomisar de poliție DRAGNEA MARIUS, șef Oficiul Juridic-comisar șef de poliție ROSAN CĂLIN„.

Pe 25 aprilie, contractul a fost atribuit singurului ofertant: compania germană Syborg Informationssysteme, singura care a corespuns, de altfel, criteriilor de atribuire stabilite în caietul de sarcini. Banii sunt asigurați dintr-un grant acordat de OLAF, ca urmare a accesării programului Hercule II,  susțin oficialii Poliției. Programul se referă la specializarea în lupta anti-fraudă.

Syborg Informationssyteme – „specialiști în interceptarea telecomunicațiilor”

Compania Syborg Informationssysteme  – care, pe site-ul oficial http://www.syborg.de susține că este specializată „în sectorul interceptării telecomunicațiilor” – este extrem de controversată.

Experţii firmei asigură inclusiv consultanţă tehnologică şi legală pentru activitatea de interceptare. De asemenea, odată ce sistemele de interceptare sunt instalate, Syborg asigură clienţilor şi instruirea angajaţilor, suportul operaţional şi întreţinerea echipamentelor IT, precum şi o linie permanentă pentru intervenţiile de urgenţă. Promotorii Syborg susțin că, spre deosebire de alte companii, firma germană are capacitatea de a crea soluţii de design şi adaptabilitate pentru cele mai sofisticate proceduri de interceptare şi securitate a sistemelor. Partenerii tehnologici principali ai Syborg sunt Oracle, Hewlett Packard, Citrix, GID.

La începutul anului trecut, însă, Syborg Informationssysteme a fost implicată într-un scandal legat de posibile interceptări ilegale în Germania, după ce a livrat Poliției din Berlin un software de tip „troian” care le permitea polițiștilor să „spioneze” nu doar telefoanele mobile, ci și computerele suspecților. În urma unor anchete publicate de jurnaliștii de la săptămânalul „Der Spiegel” – care au descoperit o serie de oferte suspecte făcute de reprezentanții Syborg și fostului regim Gaddafi, din Libia – folosirea softului de către poliția berlineză a fost sistată. Motivul: atât parlamentarii, cât și membrii guvernului german au considerat că, prin utilizarea softului s-ar fi creat premisele unei grave încălcări a Constituției.

Petre Tobă: Soft-ul va fi utilizat doar la localizarea telefoanelor mobile, în cazurile de dispariție

Contactat de Sursa Zilei, șeful Poliției Române, Petre Tobă – care potrivit anunțului de licitație a fost principalul responsabil în atribuirea contractului – a precizat că softul livrat de Syborg va fi utilizat doar pentru localizarea telefoanelor mobile, în special în cazurile de dispariții.

Am fi putut achiziționa și un soft care să permită interceptarea, dar nu am făcut asta tocmai pentru a nu avea probleme

Petre Tobă
șeful Poliției Române

Întrebat cine a verificat compania – în condițiile în care aceasta a fost implicată într-un scandal public în Germania, la începutul anului trecut, scandal ce a dus la suspendarea unui contract similar încheiat cu Poliția din Berlin – Petre Tobă a precizat că nu s-a ocupat personal de organizarea licitației și că a avut o comisie pentru asta.

Potrivit dicționarului explicativ al limbii române, termenul „monitorizare”, utilizat atât în contractul cu Syborg, cât și în descrierea softului livrat de această companie, are un sens mai larg decât simpla localizare, referindu-se la supravegherea comunicațiilor.

Mai mult, potrivit noului Cod de Procedură Penală – care va intra în vigoare anul viitor – monitorizarea este sinonimă interceptării și este reglementată ca tehnică specială de supraveghere, independentă de noțiunea de localizare.

Prin interceptarea convorbirilor sau comunicărilor se înţelege interceptarea, accesul, monitorizarea, colectarea sau înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon, sistem informatic sau prin orice alt mijloc de comunicare, precum şi înregistrarea datelor de trafic ce indică sursa, destinaţia, data, ora, dimensiunea, durata sau tipul comunicării efectuate prin telefon, sistem informatic sau prin orice alt mijloc de comunicare

Cod de Procedură Penală
articolul 136 alineatul 2

Potrivit caietului de sarcini în baza căruia a fost atribuit contractul, sistemul are următoarele specificații tehnice:

  • Sistemul foloseşte metoda de simulare a unei celule reale a reţelei de telefonie mobilă.
  • Sistemul are mobilitate totală chiar şi în timpul funcţionării, având posibilitatea de instalare pe un autovehicul.
  • Antenele utilizate în cadrul sistemului sunt ascunse vederii, fiind mascate într-un cadru portbagaj auto de plafon.
  • Unitatea centrală a sistemului este integrată într-o valiză de dimensiune maximă 60x40x30 centimetri şi are incluse antene directive, notebook, scanner de reţea şi acumulatori.
  • Unitatea centrală permite monitorizarea comunicaţiilor UMTS (GSM, 3G) prin crearea de celule virtuale cu parametri similari cu cei ai celulelor reţelei reale.
  • Sistemul permite modificarea puterii semnalului cu care telefoanele ţintă emit, colectarea, înregistrarea şi memorarea într-o bază de date a codurilor IMSI (codul cartelei SIM) şi IMEI (codul telefonului), precum şi ora şi data înregistrării.

După ce au studiat specificațiile tehnice, mai mulți specialiști în comunicații și IT contactați de Sursa Zilei au concluzionat că sistemul în posesia căruia ar urma să intre Poliția Română permite, evident, nu doar localizarea telefoanelor, ci și interceptarea comunicațiilor.

În concluzie, nu doar softul, ci și procedura penală vor permite Poliției Române nu numai simpla localizare, ci chiar supravegherea și interceptarea comunicațiilor. În condițiile în care Poliția achiziționează un astfel de sistem, când ar fi putut să se limiteze la unul care permite doar localizarea aparatelor – posibilă acum și prin intermediul Direcției de Informații și Protecție Internă a MAI și al Direcției de Operațiuni Speciale a IGPR, sub tutela SRI – cine garantează că poliția se va limita doar la localizarea aparatelor mobile? Ca și în cazul Germaniei, și în cazul României se ridică întrebarea legitimă: Atâta vreme cât se achiziționează un program care permite mai mult decât simpla localizare a telefoanelor mobile, nu se creează premisele unei încălcări a legii?

Raluca Dan