4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:11
No menu items!

Poliția Română cumpără mașini Renault de 666.000 de euro

spot_img

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) investește masiv într-un program în care-și pune mari speranțe: ”Promovarea conceptului de poliție de proximitate în zonele rurale, cu accent pe comunitățile de romi și alte comunități defavorizate”. Una din principalele “arme” ale proiectului polițienesc este autoturismul. Așa că IGPR a comandat mașini de trei milioane de lei (666.000 de euro).

Contractul a fost obținut de Renault, firmă din Franța, țară care la rândul ei a avut și are numeroase probleme cu rromii din România. Atribuirea s-a facut din prima. O singură ofertă, atribuirea pe loc. Bugetul alocat proiectului este “construit” din fonduri europene.

Ce conține flota auto “de proximitate”

Valoarea totală a contractului dintre Poliția Română și Renault acoperă o întreagă flotă auto, necesară “promovării conceptului de poliție de proximitate în zonele rurale, cu accent pe comunitățile de romi si alte comunităti defavorizate”:

  • Autoturisme 4×4 (SUV) pentru misiuni operative – 10 bucăți- 127.000 de euro, fără TVA
  • Autospeciale pentru patrulare – 58 de bucăți- 330.000 de euro, fără TVA
  • Microbuz (9 persoane) –  1 x 28.500 de euro, fără TVA

 O idee elvețiană

În anul 2003, a fost încheiat la Berna un acord între Guvernul României şi cel al Elveţiei, cu scopul de a implementa conceptul de poliţie de proximitate. Proiectul a fost iniţial unul pilot, implementat în anul 2000 în mediul urban în două judeţe şi a fost introdus progresiv în mediul urban, la nivelul întregii ţări.

Printre altele, în cadrul proiectului, vor avea loc sesiuni de formare pentru poliţişti români cu instructori elveţieni în domeniile managementul schimbării, diagnosticarea securităţii locale şi metodologii de planificare a securităţii locale.

Poliţiştii români vor parcurge cursuri în domeniul culturii şi limbii romani pentru corecta înţelegere a culturii şi tradiţiilor comunităţilor de rromi din mediul rural.

Pe parcursul proiectului au loc cursuri de formare de formatori pentru instructori de poliţie de proximitate în domeniile: mediere, soluţionare a conflictelor, drepturile omului şi probleme de gen.

Ștefan Tănăsescu