6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 1:30
No menu items!

Poliţia şi Parchetul au picat examenul la Bolintineanu: 250 de elevi martori la şpaga profesorilor. 20 de elevi audiaţi vineri la Poliţia Capitalei

spot_img

Ancheta fraudei de la bacalaureat a pus azi în mişcare autorităţile judiciare de la cel mai înalt nivel. O bâlbăială nemaiîntâlnită a poliţiei şi parchetului a pus sub semnul întrebării nu doar respectarea procedurii penale, ci mai ales profesionalismul celor care gestionează comunicarea în Ministerul Public, dar şi la Interne. Scandalul a escaladat în momentul în care două autocare ale Direcţiei Generale Anticorupţie au garat în curtea Liceului Dimitrie Bolintineanu pentru a-i duce la audieri pe elevii socotiţi martori în dosarul în care directoarea unității de învățământ a fost arestată preventiv. Sursa Zilei a aflat că poliţişti aveau atât citaţii, cât şi mandate de aducere pe numele a 100 de elevi care se aflau în sălile în care la percheziţiile de luni au fost găsiţi bani, ori copiuţe.

DGA: „Am pus la dispoziţie autobuzele şi sediul!”

Două autocare ale Direcţiei Generale Anticorupţie au fost parcate vineri în curtea Liceului Dimitrie Bolintineanu. Oficial, DGA a fost solicitată să acorde suport acţiunii organizate de Poliţia Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Purtătorul de cuvânt al DGA a explicat, pentru Sursa Zilei, că în jur de 100 de elevi urmează să fie duşi la audieri, iar parchetul le-a cerut sprijinul cu două autocare şi camere de audieri la sediul DGA. Conform unor surse apropiate anchetei, procurorii şi peste 50 de poliţişti bucureşteni au aşteptat la poarta instituţiei de învăţământ până când şi proba la matematică, ultima a bacalaureatului, s-a încheiat.
În jurul prânzului,  după ce rudele elevilor au făcut lanţ viu în faţa porţii liceului, refuzând să permită accesul autocarelor în curtea instituţiei de învăţământ, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a ieşit pentru declaraţii în faţa jurnaliştilor, în mijlocul rudelor elevilor care se aflau încă în sălile de examen.

Copiii nu sunt reţinuţi. Sperăm să ne ajute să rezolvăm cât mai repede acest caz. Nu au fost percheziţionate anumite camere, nici copiii nu au fost percheziţionaţi. Suntem aici pentru a pune în executare mandate de aducere emise de instanţa competentă material

Alexandru Niculae
purtător de cuvânt Poliția Capitalei

Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a explicat că instituţia sa nu a fost implicată în această achetă, iar mandatele de aducere puteau cel mult să fie emise de procurorul de caz. Surse apropiate anchetei au declarat pentru Sursa Zilei că poliţiştii erau instruiţi să înmâneze elevilor citaţii pentru aceeaşi zi, vineri, ori cel târziu pentru luni, în funcţie de disponibilitatea fiecărui elev să participe la discuţiile cu anchetatorii. În cazul elevilor minori, poliţiştii erau instruiţi să-i informeze pe părinţi cu privire la sediul de poliţie la care copilul urma să fie dus pentru audiere.

Patru ore de tăcere! Parchetul: Am adus autobuzele ca să facilităm transportul pentru cei care doreau să fie audiaţi

După patru ore de scandal public în care mai mulţi avocaţi au reclamat abuzul poliţiei şi parchetului în cazul în care elevii erau ridicaţi cu mandate de aducere, purtătorul  de cuvânt al Parchetului Capitalei, Bogdan Staicu, a dat explicaţii.

Există evidenţe cu elevii care au participat la examinare la acest centru. Aceste evidenţe au fost stabilite ca urmare a convenirii unor date de citare. Autocarele au fost puse la dispoziţie pentru a uşura deplasarea acelor elevi care doresc să răspundă citaţiei de astăzi. Astăzi ne-am deplasat doar ca să stabilim un mod de audiere, data de audiere astfel încât să-i eşalonăm pe toţi!

Bogdan Staicu
purtător de cuvânt Parchetul Capitalei

Bogdan Staicu a negat că ar fi fost emise mandate de aducere. Lucru corect procedural, asta deşi surse apropiate anchetei susţin că polițiștii aveau pregătite atât citaţii, cât şi mandate de aducere pentru elevii care s-au aflat în acele săli în care supraveghetorii ascundeau mita în pachetul cu şerveţele. Graba autorităţilor a intervenit după ce procurorii nu i-au mai găsit la domiciliu decât pe 2 dintre cei 7 elevi eliminaţi de Comisia de Bacalaureat, pe 1 iulie, de la proba de limba română. La percheziţiile făcute atunci asupra celor 7 elevi au fost găsite copiuţe şi materiale pe care le-ar fi folosit pentru rezolvarea subiectelor de bacalaureat. Conform unui comunicat al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, decizia luată marţi de Comisia de Bacalaureat a municipiului Bucureşti, vine ca urmare a faptului că asupra celor şapte elevi care au susţinut proba scrisă de limba şi literatura română la centrul de examen al Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, luni, „au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă – copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile etc„. Pentru vineri însă, poliţiştii şi procurorii nu aveau mandat să facă percheziţii la Liceul Bolintineanu, nici pentru elevi, nici pentru sălile de examinare.
La operaţiunea care a urmat probei de la matematică, de vineri, au participat 50 poliţişti de la Poliţia Capitalei, acţiunea fiind coordonată de şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul Capitalei. Decizia de ridicare a elevilor pentru audierea lor ca martori aparţine procurorului care coordonează ancheta.

La comanda Parchetului Tribunalului Bucureşti se află în aceste zile adjunctul instituţiei Alexandru Georgescu, prim-procurorul delegat pe funcţia de conducere Remus Budăi aflându-se în concediul legal de odihnă.
La presiunea şefilor, poliţiştii şi procurorii au anunțat că s-au oprit audierile, întrucât s-a stabilit un calendar, întrucât mărturiile elevilor sunt esenţiale în instrumentarea dosarului în care directoarea Liceului Dimitrie Bolintineanu a fost deja arestată preventiv. Purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei a negat , ulterior, informația, spunând că 20 de elevi au acceptat deja să fie audiați și se află la Poliția Capitalei, acolo unde șapte procurori continuă procedura.

Procedura galopantă

Nu este o nulitate dacă pentru celeritatea anchetei duci citaţia martorului acolo unde acesta se află. Dacă îi cita aseară acasă, îi afecta psihic la proba de azi. Dacă îi cita luni, nu îi mai găsea. Dacă îi cita cu poşta, îi mai audia după vacanţa de vară, câtă vreme procurorii au deja o persoană arestată în dosar. Lucru care impune finalizarea anchetei

Surse apropiate anchetei

Codul de procedură penală stabileşte clar că procurorul poate emite un mandat de aducere doar în situaţia în care martorul refuză nemotivat să se prezinte la audieri după ce a fost citat. Conform Codului de Procedură Penală se înmânează celui citat, care va semna dovada de primire. „

Dacă persoana citată nu vrea să primească citaţia, sau primind-o nu voieşte sau nu poate să semneze dovada de primire, agentul lasă citaţia celui citat ori, în cazul refuzului de primire, o afişează pe uşa locuinţei acestuia, încheind despre aceasta proces-verbal

articolul 178 din Codul de Procedură penală

 

Mihaela Chiper