Intervenții ca-n filme. Polițiștii vor ca nimic să nu le mai stea în calea prinderii infractorilor și își cumpără echipamente speciale pentru intrarea forțată în clădiri sau mașini. Răngi, clești pentru tăierea fierului, topoare și dispozitive speciale de spargere se vor regăsi în curând dotarea forțelor de ordine.
Potrivit unui anunț de partcipare publicat în SEAP, Inspectoratul General al Poliției Române vrea să achiziționeze “Kituri prim-respondent”.
Contractul cu o valoare uriașă, de 12.840.300 de lei- peste 2,5 milioane de euro, prevede cumpărarea a mii de răngi de tip hallingan, clești pentru tăierea fierului, topoare pentru intarea în forță, stingătoare de incendiu, dispositive pentru spargerea rapidă a geamurilor, sisteme pentru blocare trecerii mașinilor, truse medicale de prim-ajutor, sprayuri iritant lacrimogene, lanterne proiector și conuri pentru semnalizare pliabile.
Numai pentru răngile model Halligan este prevăzut un buget de 2.857.140 fără TVA. Acest tip de rangă este un instrument de salvare multifuncțional special conceput pentru a realiza intrarea forțată în clădiri, vehicule și alte incinte încuiate. Ranga Halligan constă dintr-un arbore inoxidabil, care este echipat cu caneluri antiderapante și două capete de lucru din oțel aliat tratat termic. Un capăt de lucru are o prindere curbată pentru a disloca o broască sau zăvor și un cioc de rață cu o înclinare lină pentru a forța ferestrele și ușile. Celălalt capăt de lucru este prevăzut cu o muchie de tăiere pentru ruperea tablelor metalice sau compozitelor.
“Completul kit prim-respondent va fi folosit pentru deschiderea forțată a spațiilor unui autovehicul, stingerea a tuturor tipurilor de focare apărute, spargerea rapidă a unui game largi de geamuri auto, oprirea forțată a autovehiculelor, acordarea primului ajutor, scăderea temporară a capacității de luptă a adversarului prin folosirea de spray iritant lacrimogen, iluminarea spațiilor pe distanțe lungi, semnalizarea spațiilor cu ajutorul cornurilor pliabile de semnalizare”, se menționează în Caietul de sarcini, consultat de SursaZilei.
Poliția Română mai arată că aceste „echipamente de Poliție” sunt necesare în dotarea forțelor de ordine ținând cont de “evoluția fenomenului infracțional și situației operative din ce în ce mai complexă” iar “beneficiile anticipate sunt eficientizarea procesului de desfășurare a misiunilor“.
Contractul-cadru va fi încheiat pe doi ani, iar “echipamentele” noi, de ultimă generație, vor avea garanție, una dintre cerințele prevăzute în document fiind ca acestea să nu fi fost folosite anterior de “proprietar ori de furnizor, în interes propriu”.
Scuturi antiglonț
Tot pentru eficientizarea procesului de desfășurarea a misiunilor, Poliția Română vrea să cumpere și scuturi de protectie antiglonț pentru structurile de intervenții și acțiuni speciale.
Conform unui alt anunț publicat astăzi în SEAP, Poliția Română dă peste 1.456.000 de lei pe echipamente de luptă pentru „mascați”.
Este vorba despre un contract-cadru, care va fi încheiat pe doi ani, pentru furnizare a cel mult 104 de scuturi de protectie antiglonț.
Adina Bucur