-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:56
No menu items!

Politica serviciilor secrete duce la Cotroceni

spot_img

În lipsa unor acţiuni politice concrete, s-a dat startul scenariilor politice de vară, iar peste tot este acreditată ideea că aceasta toamnă va fi crucială pentru alegerile de anul viitor.
În USL, tensiunile la vârf între Victor Ponta şi Crin Antonescu par să se fi calmat, dar Uniunea este măcinată de disensiuni puternice la nivelul ministerelor şi în majoritatea filialelor. După atacurile concertate ale lui Traian Băsescu, Victor Ponta a încercat, şi a şi reuşit în mare parte, reconcilierea cu Crin Antonescu. Amânarea proiectului constituţional pare să fi hotărât şi strategia politică a premierului, care ar fi renunţat la ambiţiile prezidenţiale.
Premierul a devenit partenerul oficial al americanilor, înlocuindu-l astfel pe Traian Băsescu. În acest moment, preşedintele face „predarea-primirea” de putere către premier, singurul politician perceput ca om de stat şi pe care americanii pot miza în relaţia cu România. Crin Antonescu practic nu există în relaţia cu SUA, iar Traian Băsescu nu va mai reprezenta aproape nimic după noiembrie 2014.
Confirmarea puterii lui Ponta este şi o confirmare a stabilităţii serviciilor interne, care câştigă din ce în ce mai mult teren, în detrimentul serviciilor externe, care au jucat o carte perdantă pe mâna lui Mihai Răzvan Ungureanu şi acum se văd din ce în ce mai marginalizate. Lupta dintre cele două servicii se duce în planul prezidenţialelor: dacă cel intern se bazează pe Ponta, firesc, cel extern ar putea sprijini, paradoxal sau nu, accederea la Cotroceni a lui Crin Antonescu în tandem cu Traian Băsescu. Cel din urmă ar fi, în această ecuaţie, premier. Miza ar fi ca externele să-şi redobândească influența prin intermediul lui Traian Băsescu, care să-l „consilieze” pe preşedintele Crin Antonescu.
Potrivit acestei strategii, Băsescu ar urma să îl scoată din joc pe Victor Ponta, fie folosindu-se de privatizarea CFR Marfă, fie cu ajutorul procurorilor în dosarul Hayssam. Din aceste raţiuni, ar fi început deja Traian Băsescu o campanie de imagine atât personală, cât şi a liderilor PDL.
Pentru a-şi maximiza şansele de influenţă, Băsescu ar avea şi un plan secundar. Tot el l-ar fi trimis în postura de cal troian pe Predoiu în PDL, cu care ar urma, în condiţiile unei creşteri în sondaje şi a notorietăţii, fie să facă tandem la prezidenţiale, fie să susţină cuplul Isărescu – preşedinte, Predoiu – premier. În ambele situaţii, debarcarea lui Blaga şi preluarea preşedinţiei PDL de către Predoiu ar urma să fie doar o chestiune de timp.

Ioana Theodoru