Inspectoratul General al Poliţiei Române(IGPR) a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, că „se impune o suplimentare structurii cu 1.000 de posturi de agenţi şi ofiţeri de poliţie precum şi rectificarea bugetului instituţiei cu 30 de milioane de euro”, ca urmare a deciziei Curții Constituționale privind interceptările.
“Poliția Română a luat act de motivarea Curții Constituționale Române și o va respecta întocmai. În acest context, împreună cu Parchetul General, s-au stabilit măsurile necesare pentru continuarea activităților specifice derulate în dosarele penale, în condițiile date”, se afirmă în comunicatul IGPR.
Oficialii Poliției susțin că au realizat și o evaluare preliminară a activităților estimate a se desfășura, sens în care au fost identificate unele necesități. Acestea ar fi „suplimentarea cu 1.000 de posturi a structurii organizatorice a Poliției Române, care să gestioneze infrastructura tehnică suplimentară și să desfășoare activități specifice; achiziționarea de echipamente IT, de comunicații, autovehicule de diferite tipuri, precum și alte elemente de tehnică-operativă; realizarea unor programe de pregătire profesională, care să asigure că acești polițiști dobândesc cunoștințele necesare”, iar „suma totală astfel estimată se ridică la aproximativ 30.000.000 de euro”.
În comunicat se mai afirmă că „Poliția Română, ca structură a Ministerul Afacerilor Interne, este instituția specializată a statului, care exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice, în condițiile legii. În acest moment, prin structurile sale specializate, Poliția Română asigură suport informativ, tactic-operațional și tehnico-operativ specializat, ce deservește structuri din componența Ministerului Public, în instrumentarea dosarelor penale”.
CCR a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de „organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției”, ci și de „alte organe specializate ale statului”.
R.D.