1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:43
No menu items!

Poliția pe urmele rețetelor false

spot_img

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţişti din cadrul DGPMB – Serviciul de Investigaţii Criminale au efectuat marţi şase percheziţii în mai multe locuințe din Capitală, fiind vizaţi medici şi farmacişti care au fraudat bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor reţete medicale.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, la acţiune au participat nouă procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi 65 de poliţişti din cadrul DGPMB, fiind puse în aplicare 26 de mandate de aducere.

Procurorii au decis, în cursul lunii octombrie 2012, să înceapă urmărirea penală faţă de 22 de persoane pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită, dare mită, spălare de bani. Reţeaua falsificatorilor de reţete se afla în vizorul anchetatorilor din luna martie, în dosar fiind evectuate atunci 27 de percheziţii domiciliare.

Procurorii spun că mai mulţi medici şi farmacişti ar fi fraudat bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate compennd fraudulos contravalorea unor reţete false. A fost produs, astfel, un prejudiciu de aproximativ 1 600000 lei, potrivit surselor din Poliţia Capitalei.

În mod repetat, autoritățile au avertizat că vor trece la controlul prescripției medicamentelor. În decembrie anul trecut, Casa de Asigurări de Sănătate din Bucureşti a depistat reţete false de 1,7 milioane de lei. În topul prescripţiilor se află un medicament pentru tratarea impotenţei masculine.

Pe primul loc în topul produselor farmaceutice, prescrise pe reţetele false, se află un medicament pentru tratarea impotenţei masculine în valoare de 500 de lei. Urmează, de asemenea, alte două medicamente care sunt recomandate pacienţilor cu boli psihice severe. În acest caz, un singur flacon ajunge la suma de 1 000 de lei.

De asemenea, s-a descoperit, în martie acest an, că medicii de familie din Braşov au eliberat reţete pe numele a aproape o sută de persoane decedate. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate susţin că datele de la biroul de Evidenţa Populaţiei ajung foarte târziu la medicii de familie.

O situaţie asemănătoare a fost şi la Galaţi. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel au ridicat pentru anchetă zece mii de reţete. În dosar sunt vizaţi 12 medici de familie şi cinci specialişti despre care se bănuieşte că ar fi eliberat astfel de reţete între anii 2008 şi 2010.

„În urma verificărilor efectuate au fost audiate aproximativ 500 de persoane. Dintre acestea, 90 la sută nu confirmă că ar fi beneficiat de medicamente ce apar prescrise pe reţetă”, declara prim-procurorul Violeta Păun, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.(S.S.)