1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:39
No menu items!

Polițiști judecați pentru tâlhărirea și sechestrarea unor comercianți de petarde

spot_img

politisti_petarde

Parchetul General a finalizat de curând urmărirea penală într-un dosar penal în care nouă foști și actuali polițiști din București – un comisar și cinci agenți precum și alți doi foști agenți – au fost trimiși în judecată pentru tâlhărie, lipsire de libertate, furt, abuz în serviciu și mai multe infracțiuni de fals. Concret, procurorii îi acuză pe polițiști că au tâlhărit și bătut mai mulți comercianți chinezi de petarde și pocnitori sub pretextul unei acțiuni oficiale a poliției din timpul sărbătorilor de iarnă din 2010.

Astfel, polițiștii trimiși în judecată făceau parte din echipa comisarului Loredan Grecică, de la Serviciul Ordine Publică a Poliției Capitalei, care trebuia să desfășoare în timpul sărbătorilor de iarnă din 2010 acțiuni pe linia combaterii vânzărilor ilegale de petarde și artificii. În afară de comisarul Grecică au mai fost trimiși în judecată agenții Claudiu Trică, Marius Bucică, Gheorghe Bușcan, Marius Nicolae, Tudor Răducanu, Geamalinga Vanghele, Daniel Olteanu.

Pe 26 decembrie 2010, unul dintre agenți, Claudiu Trică, în prezent ieșit din poliție, a sunat o persoană fără o calitate specială, Alexandru Pavel – trimis și el în judecată, căruia i-a cerut să se prezinte la sediul Poliției Capitalei pentru a-i ajuta într-o misiune. Din rechizitoriul Parchetului General nu rezultă de unde se cunoșteau Trică și cu Pavel. Conform celor reținute de procurori, Alexandru Pavel avea rolul de a-i ajuta pe polițiști să pătrundă în interiorul unui depozit de petarde și artificii de la Dobroiești – Ilfov prefăcându-se interesat să achiziționeze materiale pirotehnice. Despre acel depozit polițiștii aveau informația că este deținut de un anume Chen, identificat de procurori ca fiind afaceristul chinez Chen Lianqun.

Procurorii rețin că imediat după pătrunderea în depozit a lui Pavel, care era însoțit de Tudor Răducanu, împreună cu Chen Lianqun, Tudor Răducanu și-a declinat calitatea de polițist și le-a cerut celor prezenți, imobilizându-l și pe Chen care dorea să plece. Înainte de intrarea polițiștilor în depozit, șeful echipei, comisarul Loredan Grecică l-a sunat pe Nicu Mlădinescu, șoferul fostului adjunct al Poliției Capitalei de atunci, Nicolae Marinescu, pentru a-i cere ajutorul. Mlădinescu a susținut în declarația dată la parchet că Grecică i-a cerut să ia un camion de la garajul central al Poliței Capitalei pentru a se deplasa la un depozit de pirotehnice în timp ce Grecică susține că l-ar fi sunat pe Mlădinescu pentru a obține acordul șefului său pentru a trimite „mascații” la Dobroiești – Ilfov.

Parchetul General a reținut însă că telefonul dat de Grecică lui Mlădinescu este înaintea așa-zisului incident deci nu avea de unde să știe comisarul de la ordine publică ce urma să se întâmple iar eventuala solicitare a intervenției mascaților nu se putea face prin intermediul unui șofer ci pe linie ierarhic superioară.

Anchetatorii rețin că imediat după ce au pătruns și ceilalți polțiști în incinta depozitului unde se aflau Răducanu, Pavel și Chen Lianqun, comisarul Loredan Grecică a mers direct la Chen și l-a lovit de mai multe ori cu pumnul. După asta i-a făcut o percheziție corporală, luându-i suma de 230 de lei și cheile de la depozit. Tot Grecică l-a încătușat apoi pe Chen Lianqun și l-a urcat într-una din mașinile poliției unde l-a lovit iar cu pumnul.

Chen Lianqun le-a declarat procurorilor că, pentru o perioadă de timp, a putut să-i vadă pe polițiști cum scoteau baxuri de materiale pirotehnice pe care le încărcau în mașini, afaceristul chinez fiind scos ulterior încătușat din mașină și dus într-un loc unde să nu mai poată vedea nimic.

Între timp, la depozitul de la Dobroiești, a ajuns și proprietarul din acte al artificiilor, Marian Alexandru, căruia polițiștii din echipa lui Grecică i-au cerut să stea într-o anumită zonă pentru că „e groasă, zona e restricționată de poliție”. Ulterior, spune Alexandru, după ce i-a spus lui Grecică cine este și că vrea să vadă ce se întâmplă comisarul care conducea echipa din teren l-a izbit și pe acesta de un perete și l-a încătușat. În fața procurorilor, comisarul Grecică a recunoscut doar că i-a încătușat pe Chen și pe Marian Alexandru, sub justificarea că cei doi afaceriști încercau să-i scoată pe polițiști din depozit.

Toată această situație de fapt le-a fost confirmată procurorilor și de Alexandru Pavel, persoana adusă de agentul Trică pentru a-i ajuta pe polițiști să pătrundă în depozitul de petarde.

Filaj cu autoutilitara unui chioșcar

Până să îi vină mașină de la garajul central al Poliției Capitalei, comisarul Loredan Grecică a încercat să fac rost de mașini pentru transportul petardelor și din alte părți. Cel trimis în teren după mașini a fost agentul Trică. Unul din martorii audiați de parchet, Alexandru Avramescu, cumnat al unui bișnințar patronul unui chioșc din zona Unirii, le-a spus procurorilor: În ziua de 26.12.2010 în timp ce mă aflam la chioșcul meu din zona Unirii a venit polițistul Trică Dănuț îmbrăcat în ținută civilă care mi-a cerut să-i dau mașina mea motivând că dorește să facă un filaj. La acea dată aveam un autoturism marca BMW (…) despre care Trică mi-a zis că nu corespunde deoarece sunt mai mulți lucrători de poliție și au nevoie de o mașină mai mare„.

În cele din urmă Avramescu le-a spus procurorilor că i-a oferit lui Trică autoutilitara proprietate a cumnatului său, Armand Crăciun, mașină pe care polițistul i-a restituit-o a doua sau a treia zi.

În urma cercetărilor procurorii au descoperit că autoutilitara pe care Trică a cerut-o pentru filaj a cărat de fapt petardele din depozitul de la Dobroiești. Procurorii l-au mai trimis în judecată și pe agentul Ionuț Coman de la Serviciul de Acțiuni Speciale, care deși se afla în concediu de creștere a copilului a participat și el la golirea depozitelor de petarde.

Afaceriștii chinezi vătămați au reușit să urmărească una din dubițele cu care veniseră polițiștii și astfel au observat că materialele pirotehnice nu sunt duse la sediul Poliției ci la locuința unei anume Mioara Țepeligă. Și aceasta din urmă a fost trimisă în judecată pentru tăinuire.

Deși a ridicat la depozitul din Ilfov o cantitate importantă de materiale pirotehnice găsite ulterior la locuința Mioarei Țepeligă, comisarul Grecică nu a trecut în procesul verbal întocmit la fața locului decât că a ridicat bacsul care l-ar fi cumpărat Alexandru Pavel de la Chen Lianqun. Inclusiv șeful lui Grecică, Dănuț Găvan le-a declarat procurorilor că subordonatul său nu i-a spus că a ridicat de la depozit materiale pirotehnice, el aflând în acest lucru în timpul anchetei interne făcute de poliție. Apoi, atât Marian Alexandru cât și Chen Lianqun au fost aduși la Poliția Capitalei unde pentru două declarații au fost ținuți până seara iar într-un final li s-a dat drumul acasă.

Mai mult, pe acele depozite același Grecică a aplicat un sigiliu fals, mai exact un sigiliu pe care Jandarmeria îl scosese din uz de ceva timp. Cel mai probabil Grecică avea acest sigiliu întrucât înainte de a intra în Poliție a lucrat în Jandarmerie.

Cristi Ciupercă