Grupul pentru Securitate şi Democraţie (GSD) protestează în mod public faţă de încălcarea flagrantă a drepturilor la informare a opiniei publice, precum şi faţă de nerespectarea deontologiei profesionale şi a lipsei de solidaritate între lucrătorii Ministerului de Interne, a declarat sâmbătă, la Reşiţa, jurnalistul Mario Balint, preşedintele GSD.
GSD protestează faţă de cererea purtătorilor de cuvânt ai Inspectoratelor de Poliţie din 38 de judeţe ale ţării, care susţin că ziariştii ajung înaintea poliţiştilor la tot felul de incidente şi distrug probe ori sperie martori şi victime, şi de aceea vor ca vectorii de comunicare din Ministerul de Interne să „cenzureze” sistemul informatic al Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din toată ţara, , pentru a nu mai permite anunţarea prin sms-uri a jurnaliştilor acreditaţi despre misiunile la care intervin echipajele de pompieri.
Una dintre primele concluzii ale chestionarului la care au răspuns recent purtătorii de cuvânt ai poliţiilor judeţene este că, în foarte multe situaţii, urmare a acestei proceduri, reprezentanţii mass-media ajung la faţa locului înaintea echipei de cercetare şi pătrund în câmpul infracţional, deteriorând urme şi probe. Purtătorii de cuvânt sunt de părere că activitatea le este afectată de sms-urile ISU. Aflând de aceste incidente, jurnaliștii cer punctual de vedere al Poliției care, pentru că nu a făcut încă, din rațiuni tehnice, primele investigații, pare neprofesionistă și ineficientă. În cazul accidentelor rutiere, reprezentanţii poliţiei sunt surprinşi de mediatizarea unor astfel de evenimente, până ca solicitarea să ajungă la poliţişti, astfel că purtătorii de cuvânt sunt sunaţi de reprezentanţi mass-media şi le sunt solicitate intervenţii tv, pentru a da primele date cu privire la incident şi sunt puşi în situaţia în care par nepregătiţi sau neinformaţi sau li se cere să confirme datele prezentate de reprezentanţii ISU.
Organizaţia face apel la responsabilii din cadrul Ministerului de Interne, la oameni politici şi parlamentari, să regândească sistemul naţional pentru situaţii de urgenţă prin înfiinţarea unui minister sau a unei agenţii naţionale pentru situaţii de urgenţă şi scoaterea IGSU de sub tutela Ministerului de Interne.