5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:18
No menu items!

Podgorean, MAE: Strategia UE privind Dunărea își propune să aducă mai aproape Vestul Balcanilor, Ucraina, R. Moldova

spot_img

carmen podgorean

Strategia UE pentru Regiunea Dunării trebuie să faciliteze o integrare mai bună a țărilor membre UE dar și să aducă țările din Vestul Balcanilor, Ucraina și Republica Moldova mai aproape de Uniune, consideră coordonatorul național pentru Strategia Dunării, Carmen Podgorean, director general în Ministerul de Externe.

Într-un material de opinie publicat pe platforma GE for CEE, Carmen Podgorean promovează importanța schimbării regulilor care au guvernat până în prezent Strategia.

”A sosit momentul să schimbăm regula celor Trei negaţii  – fără fonduri noi, fără instituţii noi şi fără legislaţie nouă – care au definit Strategia până acum într-o regulă general valabilă a celor Trei îmbunătăţiri – o mai bună armonizare a resurselor financiare, guvernanţă îmbunătăţită şi implementare mai bună a acquis-ului actual”, a afirmat Carmen Podgorean.

Potrivit oficialului MAE, ”Strategia Dunării trebuie să faciliteze o mai bună integrare a ţărilor membre în UE şi să sprijine eforturile ţărilor terţe în vederea realizării dezideratelor europene ale acestora”.

Strategia se derulează în cadrul noii politici europene de vecinătate şi îşi propune să aducă ţările dunărene din vestul Balcanilor, Republica Moldova şi Ucraina cât mai aproape de Uniune.

”Macro-regiunea dunăreană va genera tot mai multă valoare adăugată datorită avantajelor asigurate de o abordare integrată şi multi-sectorială care vizează acţiuni strategice comune. În acest sens, sprijinul financiar şi tehnic este oferit de programe europene, naţionale şi regionale pentru perioada de finanţare 2014-2020, în special de fondurile europene structurale şi de investiţii, Orizont 2020, COSME şi mecanismul Conectarea Europei. Atât Instrumentul european de vecinătate, cât şi Instrumentul de asistenţă pentru preaderare conţin componente privind asigurarea asistenţei pentru cooperare transfrontalieră la graniţele externe”, notează Carmen Podgorean.

A doua ediție a Forumului Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării începe luni, la București, sub deviza ”Mai puternici împreună pentru a fi mai puternici în lume”, un mesaj care își propune să scoată în evidență necesitatea de a continua îmbunătăţirea conectivităţii în regiunea Dunării în ceea ce priveşte lucrările de infrastructură, sistemele operaţionale de transport şi energie, reţelele de schimb de experienţă privind energia curată, turismul ecologic, protecţia mediului, patrimoniul cultural, competenţele oamenilor şi comunităţile de afaceri.

Guvernul României şi Comisia Europeană organizează împreună Forumul Anual 2013 în Bucureşti, în perioada 28-29 octombrie. Evenimentul asigură continuitatea direcţiei strategice, încurajează parteneriatele, dezvoltă reţele şi promovează idei, proiecte, oameni şi capacităţi în întreaga macro-regiune dunăreană. În premieră, pe lângă reuniunea miniștrilor de externe, va fi organizată și o reuniune a miniştrilor de dezvoltare regională din ţările riverane.

Vlad Bârleanu