6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:17
No menu items!

Poşta Română va fi privatizată, iar noul investitor va avea 51% din acţiuni

spot_img

Poşta Română va fi privatizată, iar noul investitor va avea 51% din acţiuni

Poşta Română va fi privatizată prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, nu 20%, cum intenţionau iniţial autorităţile, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicaţiilor.

„Privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română se realizează prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni. Noile acţiuni emise se oferă spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum şi acţionarului existent S.C. Fondul Proprietatea S.A. în vederea menţinerii cotei sale de participaţie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinţă în condiţiile legii”, potrivit proiectului de hotărâre a Guvernului privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul privatizării, publicat de MCSI..

Dacă Fondul Proprietatea nu-şi exercită dreptul de preferinţă ori şi-l exercită parţial, investitorul selectat va subscrie un număr de acţiuni mai mic decât cel oferit iniţial, astfel încât în oricare situaţie participaţia sa la capitalul social al companiei să reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat în urma operaţiunii de majorare.

Acţiunile nesubscrise de către Fondul Proprietatea ori de către investitorul selectat se anulează.

Numărul total de acţiuni ce vor fi emise de Compania Naţională „Poşta Română” – S.A. în cadrul majorării de capital, dar şi numărul de acţiuni ce se oferă spre subscriere investitorului selectat în cadrul procesului de privatizare se stabilesc de instituţia publică implicată pentru a asigura respectarea cotei de participaţie ce urmează a fi dobândită de investitorul selectat.

Selecţia investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale deţine 75% din acţiunile Poştei Române, iar Fondul Proprietatea 25%.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, în 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei.

La sfîrțitul anului 2011, compania adunase datorii de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.  C.I.