2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:09
No menu items!

PNL și PSD s-au pus de acord. Abuzul rămâne incriminat la pragul de 9.000 lei

spot_img

Coaliția de guvernare s-a decis marți, 4 aprilie, asupra pragului pentru abuzul în serviciu, ca urmare a scandalului provocat pe acest subiect încă de săptămâna trecută. Potrivit unor surse politice, după ce Ministerul Justiției a prezentat la întâlnirea coaliției motivele care au stat la baza stabilirii pragului, s-a agreat ca valoarea acestuia să rămână la 9.000 de lei, echivalentul a trei salarii minime. Asta după ce a mai fost o propunere în coaliție ca suma să scadă la 6.000 de lei, dar PSD nu a fost de acord.

În urma deciziei politice din coaliţie, comisia juridică urmează să dezbată proiectul de lege şi amendamentele, începând cu ora 15.00. Coaliţia îşi propune ca proiectul de lege să fie adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.

Modificările aduse Codurilor penale, în acord cu deciziile CCR, sunt jalon în PNRR, astfel că Parlamentul trebuie să dezbată aceste proiecte pentru a nu afecta atragerea fondurilor europene alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

În coaliţie s-a ajuns la un acord pe propunerea Ministerului Justiţiei pentru un prag de 9.000 de lei, echivalentul a trei salarii minime brute, aşa cum au propus specialiştii din cadrul ministerului.

Iniţial, liberalii propuseseră luni, în urma discuţiei cu ministrul Justiţiei, ca pragul pentru abuzul în serviciu să fie redus la două salarii minime, respectiv la suma de 6.000 de lei însă cei de la PSD nu au fost de acord.

Impunerea unui prag pentru abuzul în serviciu de 9.000 de lei este contestată atât de USR, ONG-uri, cât și de asociația procurorilor „Inițiativa pentru Justiție”. Asociația procurorilor a transmis, ieri, că protestează față de demersurile politicienilor de a încuraja un fenomen infracțional deosebit de periculos prin modificarea articolului din Codul penal ce reglementează abuzul în serviciu, în sensul instituirii unui prag valoric ridicat pentru prejudiciu.

                                                                                                                  Adina Silav