Deputaţii PNL au depus, miercuri, o iniţiativă legislativă de abrogare a Legii 82/2012, prin care era reglementată reţinerea pentru şase luni de zile a datelor comunicaţiilor electronice, justificând demersul prin decizia Curții de Justiţie a UE, care a invalidat directiva adoptată de România cu doi ani în urmă.
Iniţiativa grupului PNL din Camera Deputaţilor pe care am depus-o astăzi (miercuri – n.r.) are ca obiect abrogarea Legii 82/2012, cunoscută de toată lumea ca Legea Big Brother. (…)Guvernul ar fi trebuit să reacţioneze imediat ce Curtea de Justiţie a UE a invalidat directiva pe care România a transpus-o prin Legea Big Brother, însă înţelegem că cei de la putere sunt ocupaţi să se plimbe cu barca împinşi de pompieri sau alte cele….
Alina Gorghiu
deputat PNL
Deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat că iniţiativa de abrogare a legii este necesară, întrucât „stocarea de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice a datelor despre apeluri telefonice, SMS-uri şi mesaje electronice de la populaţie reprezintă un abuz şi încalcă dreptul la viaţă privată„.
„Suntem în măsură să cerem abrogarea acestei legi după ce Curtea de Justiţie a constatat că: «datele care trebuie păstrate conform prevederilor directivei pot furniza indicaţii precise cu privire la viaţa privată a persoanelor, prin urmare directiva reprezintă o imixtiune deosebit de gravă în drepturile fundamentale cu privire la respectarea vieţii private şi protecţia datelor cu caracter personal»„, a citat Gorghiu din decizia CJUE.
Gorghiu a susţinut că, în rândul avocaţilor, la momentul adoptării Legii Big Brother, concluzia a fost că „peste 450 de milioane de persoane (la nivelul UE – n.r.) sunt suspecte de terorism sau de spălare de bani, dacă toţi trebuie să aibă datele stocate de furnizorii de servicii şi comunicaţii”.
Vom asista, probabil, la foarte multe dosare în instanţă, foarte mulţi cetăţeni care se vor prevala de această decizie a Curţii de Justiţie, care vor cere în instanţă recuperarea prejudiciului cauzat de încălcarea drepturilor lor, şi asta înseamnă nu doar bani pe care statul va fi ţinut să-i plătească, ci şi angrenarea sistemului judiciar într-o nouă serie de procese care altfel nu ar fi avut loc.
Alina Gorghiu
deputat PNL
Și europarlamentarul PNL, Renate Weber, a spus că, în cazul în care legea va fi abrogată, toate datele reţinute până în prezent şi care nu au fost încă distruse, ar trebui distruse imediat. Ea a precizat că orice cetăţean care se simte nedreptăţit de aplicarea acestei legi o poate ataca la CEDO şi va avea câştig de cauză.
R.D.