1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:57
No menu items!

PMB: Nu avem competenţe pentru demararea procedurilor de demolare a Cathedral Plaza

spot_img

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) susţine că nu are competenţe în ceea ce priveşte demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza, atribuţiile privind avizarea desfiinţării imobilului revenind exculsiv Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi proprietarului Cathedral Plaza.

Primăria precizează, într-un comunicat de presă, că, în continuarea demersurilor legale pentru punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza, situată în Bucureşti, str. General Berthlot, nr. 11-15 şi str. Lutherana nr. 15 şi 15A, a formulat şi trimis către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) o cerere privind eliberarea avizului de desfiinţare a imobilului.
”Avizul privind desfiinţarea unui imobil aflat într-o zonă de protecţie a unui monument istoric de grupă valorică A se eliberează de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), după consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, organism ştiinţific de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil, aşa cum este prevăzut în art. 33, alin. 1, pct. k, respectiv Comisia Naţională a Monumentelor Istorice propune avizul pentru intervenţiile asupra imobilelor situate în zonele de protecţie a monumentelor istorice şi în zonele construite protejate, pentru care nu există documentaţii de urbanism avizate conform art. 26, alin. 1, pct.7”, se arată în răspunsul primit de primărie de la Ministerul Culturii.
Potrivit MCIN, ”consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice se face la cererea proprietarului imobilului sau a altor persoane fizice sau juridice însărcinate legal de proprietar sau care au drepturi recunoscute juridic asupra imobilului, printr-o cerere făcută în acest sens.”
Primăria precizează că acest aviz este obligatoriu pentru orice lucrări de construcţii care se fac în zonele de protecţie a monumentelor, aşa cum este Catedrala Romano-Coatolică Sf. Iosif. 
În comunicat se mai arată că pe rolul instanţelor de judecată mai există şi alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecătorească în aceste cazuri nu este finalizată. Astfel, majoritatea dosarelor privind această speţă sunt suspendate până la soluţionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ce are ca obiect cererea de chemare în judecată formulată de proprietarul construcţiei – S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. – prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucureşti să emită actul administrativ de intrare în legalitate. 

Arhiepiscopia Romano-Catolică acuză Primăria Municipiului Bucureşti că încearcă, în mod intenţionat, să creeze ”o confuzie între exprimarea voinţei de a pune în aplicare hotărârea judecătorească prin emiterea dispoziţiei de desfiinţare a construcţiei ilegale Cathedral Plaza şi modalitatea tehnică prin care această voinţă se va duce la îndeplinire”.

T.S.