Codul rutier din Grecia prevede numeroase şi extrem de dure sancţiuni pentru încălcarea prevederilor legale, potrivit Condiţiilor de Călătorie publicate pe site-ul MAE, scrie Hotnews.
Astfel, potrivit Condiţiilor de Călătorie în Grecia de pe pagina Ministerului Român al Afacerilor Externe, poliţia elenă aplică amenzi şi poate reţine permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare pentru încălcări precum:
- Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
- Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
- Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
- Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
- Nerespectarea semnalelor semaforului;
- Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
- Condusul pe contrasens.
- Deţinerea de detectoare de radar, chiar dacă nu sunt în funcţiune
- Parcarea pe locurile pentru persoane cu handicap
- Νerespectarea semnificaţiei indicatorului „STOP la intersecţie”
- Neutilizarea centurii de siguranţă sau a căştii de protecţie pentru motociclişti
Efectuarea de manevre periculoase - Aruncarea pe geam a unor obiecte care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident
- Depăşirea vitezei legale cu 30km/h te lasă fără permis
- Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h, aşa că trebuie să acordaţi atenţie indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei.
- Sunt prevăzute limitări de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil.
- Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile ).
- Şoferii băuţi pot ajunge la închisoare şi dacă nu provoacă accidente. Autoritățile grecești sunt drastice în acest caz.
Parcarea pe locurile rezervate celor cu handicap se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp. La fel și în cazul blocării rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilităţi.
Șoferii prinși având în mașină detectoare de radar sunt pasibili de o amnedă de 2.000 de euro chiar dacă aparatul nu este în funcțiune.