Mai multe publicații importante din Europa și-au anunțat retragerea de pe platforma X (fostul Twitter), pe care o acuză că a devenit un mediu propice pentru dezinformare și distribuirea de mesaje care încalcă drepturile omului. După The Guardian din Marea Britanie, cotidianul spaniol La Vanguardia a declarat că nu va mai posta pe această platformă din aceleași motive.
Publicațiile europene critică modul în care X gestionează informațiile și îngrijorările tot mai mari privind circulația conținutului dăunător. La Vanguardia a subliniat faptul că rețeaua socială pare să promoveze mesaje care aduc atingere drepturilor omului și contribuie la diseminarea dezinformării.
Decizia retragerii a fost anunțată la scurt timp după ce Elon Musk a fost desemnat de către fostul președinte american Donald Trump în fruntea noului Departament al Eficienței Guvernamentale, departament creat pentru reducerea birocrației în SUA. Această desemnare a adăugat controversei, mulți considerând că platforma ar putea favoriza interese politice specifice.
Probleme legale în Franța
Rețeaua socială a lui Musk se confruntă și cu probleme legale în Franța. Mai multe publicații franceze, inclusiv Le Figaro, Le Parisien și Le Monde, au dat în judecată platforma X, invocând încălcarea drepturilor conexe. Conform unei directive europene adoptate în legislația franceză, rețelele sociale sunt obligate să remunereze publicațiile ori de câte ori le redistribuie conținutul. Aceste publicații solicită, astfel, compensații financiare pentru utilizarea articolelor lor, într-o încercare de a proteja jurnalismul de calitate și de a susține drepturile editoriale.
Această serie de decizii marchează o mișcare tot mai amplă de retragere a presei europene de pe platforma X și o reafirmare a necesității pentru un cadru legislativ care să asigure protejarea.
D.Constantin