Ordonanţa de urgenţă 1/ 2012 care vizează amânarea până la 1 ianuarie 2013 a datei de la care devine obligatorie aplicarea taxei auto, a fost aprobată, marţi, de deputaţi.
Ordonanţa iniţiată de guvernul Boc prevede amânarea datei de la care devine obligatorie aplicarea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România, asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost aplicată taxa specială pentru autoturisme sau taxa de poluare pentru autovehicule.
Amânarea îşi exercită efectele de la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, din februarie 2012 şi până la 31 decembrie 2012.
Ordonanţa reglementează şi situaţia persoanelor care au achitat taxa pentru transcrierea dreptului de proprietate a autovehicului. În acest caz, contribuabilii se pot adresa organelor abilitate pentru restituirea taxei plătite, conform Ordonanţei 92/2003 privind codul de procedură fiscală.
Camera Deputaţilor este for decizional. Anterior, Senatul adoptase tacit, ordonanţa, iar comisiile de industrii şi buget ale Camerei au avizat-o favorabil.
Ordonanţa a fost adoptată de deputaţi cu 219 voturi pentru unul împotrivă şi 15 abţineri.
Guvernul aprobase, în august o ordonanță referitoare la taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Documentul prevedea ca taxa auto să scadă cu până la 25%.
Dacă taxa de poluare plătită începând cu 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea noii legi, contribuabilii pot să solicite restituirea diferenței de bani, potrivit proiectului inițiat de Ministerul Mediului.
Taxa urmează să se aplice și mașinilor care au fost înmatriculate până în 2007 și care vor fi vândute pentru prima dată pe teritoriul României.
Premierul Victor Ponta promitea în august să restituie taxa auto reținută până atunci ilegal.
Instanțele judecătoreşti din România au fost inundate, anii trecuţi, de zeci de mii de procese intentate de cei care voiau să-și recupereze banii daţi ca taxă auto şi avocaţii spun că şi noua taxă ar putea fi recuperată în justiţie întrucât, la nivelul Uniunii Europene, este ilegală.(S.S.)