2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:59
No menu items!

Planurile lui Udrea, amânate de USL. Ce partide se luptă să racoleze parlamentari PDL şi PPDD

spot_img

Gruparea din jurul Elenei Udrea intenţionează ca până în data de 25 mai să aibă deja create de iure propriile grupuri parlamentare la nivelul celor două camere, urmând ca după Congresul Partidului Popular din 25 mai să înceapă cât mai rapid demersurile pentru recunoaşterea acestora prin votul parlamentului.

Timpul este esenţial, rebelii din PDL dorind să facă pasul în afara formaţiunii lui Vasile Blaga la începutul săptămânii viitoare pentru a profita de prevederile încă în vigoare ale vechiului statut al parlamentarilor care permite crearea de grupuri parlamentare, altele decât cele ale partidelor care au obţinut reprezentare în Legislativ după ultimele alegeri generale.

Pentru acest deziderat, Udrea are nevoie de atragerea a cel puţin 17 parlamentari la cauza sa, şapte senatori şi minimum 10 deputaţi, iar, potrivit unor surse parlamentare, deja acest număr este atins prin plecările unor parlamentari PPDD în zona independenţilor. Conform acestor surse, demisionarii din PPDD nu au optat încă pentru nicio formaţiune parlamentară, aşteptând ofertele pentru ale cântări şi a obţine cât mai multe beneficii. Gruparea Udrea ar deveni atractivă pentru migratori, în condiţiile în care USL dă semne adânci de fracturare, iar orice voturi vor fi esenţiale în eventualitatea creării unei noi majorităţi în actualul legislativ.

Conform surselor citate, gruparea Udrea intenţionează să facă pasul în afara PDL în cursul acestei săptămâni, încurajată şi de fisurile din interiorul USL. Deja, de la începutul actualei legislaturi, 12 senatori şi deputaţi au părăsit partidele de provenienţă, iar cea mai parte a acestora nu au optat încă pentru o altă formaţiune. PDL a pierdut , la rândul său, 7 parlamentari din care trei au rămas încă independenţi, aşteptând mişcările Elenei Udrea pentru aface pasul spre un alt partid: Mihaela Stoica, Valerian Vreme şi Leonard Cadâr.

PDL şi PPDD sunt partidele care au de suferit de pe urma dezertărilor din Parlament, iar trendul continuă. În 21 mai, alţi cinci deputaţi PPDD au demisionat, din partid. Este vorba despre Viorel Blăjuţ, Aurelian Mihai, Ion Şcheau, Dumitru Ovidiu Ioan şi Marian Cristinel. Cei cinci au anunţat că vor activa de acum înainte ca deputaţi independenţi.

Demisia lor vine după ce săptămâna trecută, prim-vicepreşedintele şi liderul deputaţilor PP-DD, Radu Popa, a fost exclus din partid, pe motiv că ar fi negociat în interes personal cu PSD. Popa a ţinut să dea asigurări că nu se va înscrie în vreun alt partid, deşi a fost ofertat atât de PSD cât şi de PNL, PDL şi PC. În plus, el a dat de înţeles că alţi 15-20 de parlamentari vor demisiona din partid în următoarea perioadă.

Pe aceşti parlamentari mizează şi Udrea în crearea unui grup care să joace rolul pe care l-a avut UNPR în formarea unei noi majorităţi legislative. Conform surselor citate, Udrea a avut în această perioadă o serie de întâlniri, mai mult sau mai puţin secrete, atât cu parlamentari PPDD , dar şi cu ai PDL. Săptămâna trecută a avut o întrevedere, în Bucureşti, şi cu o serie de foşti miniştri ai guvernării Boc, precum Cristian Petrescu, fostul şef peste Dezvoltare Regională şi Turism şi fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, dar şi rivalul lui Radu Berceanu, Gelu Vişan.

De degringolada ce ar putea lovi PPDD şi PDL caută însă să profite şi partidele de la guvernare. PSD şi PNL fac eforturi de a coopta cât mai multe mandate din partea Opoziţiei pentru a-şi întări propria lor reprezentare legislativă în cazul în care relaţia lor de colaborare s-ar fractura ireversibil. Dacă social-democraţii îşi canalizează energia spre aleşii PPDD, cei de la PNL caută nemulţumiţii din PDL. Ţinta fiecărui partid component al USL: racolarea a cel puţin de 20 de parlamentari din rândurile Opoziţiei.

În aceste condiţii, Udrea caută să-şi convingă colegii de partid cu dor de ducă că ar fi mai avantajos pentru ei să-şi negocieze plecarea şi eventualele beneficii sub forma unui grup individual, aşa cum au procedat în trecut cu rezultate foarte bune cei adunaţi de Gabriel Oprea sub umbreala UNPR. Conform însă surselor citate, în afară de fidelii săi, cei care caută alte orizonturi politice mai prielnice nu se grăbesc şi aşteaptă conturarea mai clară a proiectului politic al lui Traian Băsescu, negociind în paralel atât cu PSD , cât şi cu PNL.

Valeriu Motoc