În timp ce surse politice suțin că președinte Klaus Iohannis se va grăbi să cheme partidele politice la consultări, în cazul care trece moțiunea împotriva Guvernului Cîțu, liderii principalelor partide politice își fac planuri care includ alegerile anticipate, obiectiv, anunțat, de altfel, de PSD chiar înainte de a depune moțiunea de cenzură.
Marți dimineață, înaintea dezbaterilor pe marginea moțiunii de cenzură, surse politice, citate de Antena 3, anunțau că președintele Klaus Iohannis va convoca chiar joi consultări cu partidele politice pentru desemnarea unui nou premier.
În ciuda atacurilor lansate inclusiv în textul moțiunii la adresa formațiunii pe care o reprezintă, vicepreședintele USR, Dan Barna, a declarat că moțiunea de cenzură a PSD este „o moțiune de cenzură de care România are nevoie”. Dacă moțiunea trece, USR va merge la consultări cu propunerea Dacian Cioloș-premier, a precizat Barna.
„Votăm o moțiune care nu era necesară, care se întâmplă pentru că pălăria de premier e mult prea mare pentru Cîțu. Această coaliție poate să scoată România din criză fără Florin Cîțu. Nu, nu a existat o discuție cu Ludovic Orban din câte știu. E o moțiune de care România are nevoie. Ne așezăm la masă să discutăm cu PNL și UDMR, pentru a găsi o soluție”, a declarat Dan Barna. El a ținut să adauge că USR nu-și însușește criticile din moțiunea de cenzură a PSD.
Barna a subliniat apoi că propunerea de premier aparține PNL și speră ca aceasta să nu fie Florin Cîțu. USR are, însă, și propria propunere de premier, în persoana lui Dacian Cioloș. „Propunerea de premier este Dacian Cioloș, dar o să fie discutată. Pe structura coaliției, așa cum a fost ea, prima propunere aparține de la PNL, însă, dacă se propune varianta noastră, Cioloș este pregătit”, a susținut Dan Barna.
La rândul său, președintele UDMR, Klemen Hunor, a declarat că nu vede posibilitatea instalării unui guvern tehnocrat în cazul în care Cabinetul Cîțu va fi demis prin moțiunea de cenzură. El nu a exlus, însă, varianta alegerilor anticipate. „Guvern tehnocrat – după un an de la alegeri, când te-ai dus în fața electoratului și ai cerut votul cetățenilor și ai spus că vrei să guvernezi, să conduci România și din Parlament, și din Guvern și, după un an, să spui nu vreau și să vină tehnocrații, înseamnă că anul trecut nu ai fost sincer, nu vreau să spun altfel că nu e cazul”, a explicat Kelemen Hunor.
„Acest lucru (alegerile anticipate – n.r.) nu-l exclud anul viitor, peste doi ani de zile. Este o soluție posibilă, dar, până când ajungem acolo, totuși, țara trebuie guvernată, oamenii așteaptă soluții de la cei care își vor asuma guvernarea”, a mai spus președintele UDMR.
Raluca Dan