7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:30
No menu items!

Planul secret al Rusiei pentru scindarea Ucrainei

spot_img

O publicație de opoziție de la Moscova prezintă un document în acest sens

Panorama

Kremlinul avea un plan privind implicarea sa în Ucraina încă în perioada dinaintea plecării de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, a cărui autoritate a avut tot mai mult de suferit în urma protestelor declanşate în noiembrie 2013. Declarația îi aparține lui Dmitri Muratov, redactorul-şef al bisăptămânalului rus (de opoziţie) Novaia Gazeta, notează Agerpres, citat de radiochisinau.md.

Jurnaliştii de la Novaia Gazeta au intrat în posesia unui document secret al Kremlinului, care prevede scindarea Ucrainei, a declarat Muratov, într-o emisiune, la sfârşitul săptămânii trecute, la postul de radio Eho Moskvî.

Documentul ar fi fost elaborat, potrivit acestuia, în perioada 4-15 februarie 2014, pe fondul manifestaţiilor de la Kiev de către un grup de persoane, apropiate de Kremlin, printre care şi oligarhul ‘ortodox’ rus Konstantin Malofeev.

„Evenimentele în curs de desfăşurare la Kiev demonstrează clar că puterea preşedintelui (Viktor) Ianukovici poate înceta oricând. În aceste condiţii, pare corectă fixarea pe aspiraţiile centrifuge din diferite regiuni ale ţării. Şi, într-o formă sau alta, iniţierea alipirii regiunilor din est la Rusia”, a citat Muratov din documentul secret.

În preambulul acestuia se menţionează faptul că Viktor Ianukovici este o ‘persoană cu calităţi moral-volitive îndoielnice’; îi este frică să părăsească postul şi chiar este dispus să ‘predea’ forţele de securitate, implicate în dispersarea manifestanţilor din Maidan, în schimbul garanţiei că va rămâne la putere şi că nu îşi va pierde imunitatea.

Potrivit acestui document, Rusia este obligată să intervină în problema ‘integrităţii teritoriale a Ucrainei’. Motivul invocat de autori este că Moscova ar putea pierde nu numai piaţa ucraineană a energiei, ci şi control indirect asupra sistemului ucrainean de transport al gazelor, ceea ce ar însemna punerea în pericol a poziţiei Gazprom în Europa de Sud şi Centrală şi prejudicii imense pentru economia rusă.

În acest demers, un rol central le sunt atribuite regiunii Harkov şi peninsulei Crimeea, a indicat Muratov, cu referire la acelaşi document. Conform acestuia, Rusia îşi asumă cheltuieli împovărătoare odată cu anexarea Crimeii, dar va avea şi o serie de câştiguri – cadre înalt calificate, transport, industrie, acces la o resursă demografică.

Autorii acestei strategii au avansat trei obiective pentru Crimeea şi estul Ucrainei. Primul – cererea de federalizare sau chiar de confederaţie ca garanţie pentru respectivele regiuni împotriva oricărei interferenţe a forţelor prooccidentale şi naţionaliste în afacerile interne ale acestora. Al doilea – aderarea, independent de Kiev, la Uniunea vamală (Rusia, Kazahstan, Belarus). Al treilea – acţiuni pentru autoproclamarea independenţei şi aderarea ulterioară la Federaţia Rusia, aşa cum s-a întâmplat în Crimeea în martie trecut.

Dmitri Muratov a indicat că Novaia Gazeta va publica în ediţia sa de miercuri conţinutul integral al acestui document, asupra autenticităţii căruia nu are nicio îndoială. În acest sens, el a adăugat că ‘arhitecţii’ autoproclamatelor ‘republici populare’ Doneţk şi Lugansk, Igor Strelkov, respectiv Aleksandr Borodai, au lucrat pentru Malofeev, ceea ce poate fi un indiciu că planul a fost chiar pus în aplicare şi nu uitat în vreun sertar.

Emanuel Stan