-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:13
No menu items!

Planul lui Putin de a prelua controlul asupra Republicii Moldova. Ce conține documentul scris în 2021

spot_img

În primăvara anului 2021, autoritățile ruse au elaborat schița unui plan pentru a transforma Republica Moldova în satelitul Moscovei. Acest document strategic a ajuns în mâinile jurnaliștilor de investigație de la Süddeutsche Zeitung, Yahoo News, Dossier Center și Rice Moldova, care au dezvăluit că Moscova plănuia ca Chișinăul să devină complet dependent de Federația Rusă până în 2030.

Documentul, care se intitulează „Obiectivele strategice ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova”, provine de la aceeaşi Direcţie pentru Cooperare Transfrontalieră a Kremlinului care a elaborat o strategie similară pentru a anexa Belarusul. Strategia a fost concepută în toamna anului 2021 şi la ea şi-au adus contribuţia Statul Major General al armatei ruse, precum şi principalele servicii de informaţii ale Moscovei: FSB, SVR şi GRU. Documentul arată că ambiţiile geopolitice ale liderului rus Vladimir Putin pentru Republica Moldova merg mult dincolo de simplele proteste organizate pentru destabilizarea actualei conduceri proeuropene a ţării, notează Yahoo News.

Strategia rusă pentru Republica Moldova se concentrează pe „contracararea încercărilor actorilor externi (în primul rând Statele Unite, ţările Uniunii Europene, Turcia şi Ucraina) de a interveni în afacerile interne ale Republicii Moldova, de a consolida influenţa NATO şi de a slăbi poziţiile Federaţiei Ruse”. Moscova îşi propune să obţină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia – răspunsul Moscovei la UE – , şi la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă – versiunea sa de NATO. De asemenea, planul urmăreşte „neutralizarea” oricăror acţiuni ale guvernului moldovean de a expulza prezenţa militară rusă din Transnistria.

Prim-ministrului moldovean Dorin Recean, care şi-a preluat funcţia abia luna trecută, i s-a arătat documentul într-o sală de şedinţe de la etajul cinci al biroului său din Chişinău săptămâna trecută, menţionează Yahoo News. Recean, fostul consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintei proocidentale Maia Sandu, a confirmat că agenda Kremlinului reflectă ceea ce el şi mulţi din guvernul său liberal ştiau de mult timp. „Ruşii au încercat de foarte mult timp să se asigure că Moldova nu are suveranitate asupra politicii sale externe”, a declarat el.

Planul pentru Republica Moldova este împărţit în capitole diferite: sectorul politic, militar şi de apărare, sectorul umanitar şi sectorul comercial şi economic. În fiecare dintre aceste capitole sunt enumerate reperele specifice pe care autorii ar dori să le atingă pe termen scurt (până în 2022), pe termen mediu (până în 2025) şi pe termen lung (până în 2030). Până în acel an-ţintă final, se spune în document, ar trebui încheiată „crearea unor grupuri de influenţă pro-ruse stabile în cadrul elitelor politice şi economice moldoveneşti”.

„Conducerea Moldovei a adoptat un curs clar pro-occidental”, a declarat pentru Yahoo News un oficial occidental din domeniul serviciilor de informaţii care cunoaşte conţinutul documentului de strategie. „Astfel, obiectivele strategice ale Kremlinului devin din ce în ce mai greu de atins în timp. Ei au crescut constant presiunea şi folosesc tactici mai agresive pentru a realiza aceste obiective”, a explicat el.

În 2020, Sandu, un fost economist al Băncii Mondiale cu studii la Harvard, a câştigat alegerile prezidenţiale din Moldova împotriva unui preşedinte în exerciţiu pro-rus. Iar în 2021, Partidul pro-occidental Acţiune şi Solidaritate (PAS) a obţinut o majoritate covârşitoare în Parlamentul moldovean şi a început procesul de integrare în UE. Moldova, alături de Ucraina, a obţinut vara trecută statutul de candidat la UE, iar sprijinul popular pentru aderarea la acest organism a ajuns la 63%, potrivit unui sondaj realizat în noiembrie de Institutul Republican Internaţional în noiembrie, menţionează Yahoo News.

Potrivit oficialului serviciilor secrete occidentale, obiectivul Kremlinului este de a readuce Moldova în sfera de influenţă a Rusiei. În acest sens, arsenalul lui Putin nu constă în tancuri şi avioane de luptă, ca în cazul Ucrainei, ci în armele războiului politic: infiltrarea în ţară a unor agenţi ai serviciilor secrete ruseşti şi încurajarea activităţii antidemocratice cu ajutorul unor agenţi de influenţă plătiţi sau loiali din punct de vedere ideologic.

Potrivit planului rusesc, Moscova urmăreşte „neutralizarea încercărilor de a limita activităţile mass-media ruseşti şi pro-ruseşti în Republica Moldova”, „crearea unei reţele de ONG-uri care să promoveze dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti” şi extinderea oportunităţilor pentru elevii moldoveni de a primi educaţie în limba rusă.

Într-un semn clar că documentul de strategie a fost scris sau editat la apogeul pandemiei COVID-19, acesta citează chiar şi educaţia la distanţă ca fiind un mijloc viabil pentru satisfacerea ultimului criteriu. „Rusia îşi dă seama acum că poate recruta oameni pentru sistemul său de învăţământ de stat, prin Zoom”, a declarat Vlad Lupan, fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU. „Acest lucru va fi dificil de contracarat”, atrage el atenţia.

Până în 2025, Rusia ar dori o „funcţionare durabilă a sistemului de susţinere organizaţională, financiară, juridică şi informaţională a ONG-urilor prietenoase cu Federaţia Rusă”.

Serghei Diaconu, şeful de cabinet al prim-ministrului, a declarat pentru Yahoo News că organizaţiile neguvernamentale, sau ONG-urile, sunt cunoscute pentru faptul că acţionează ca fronturi pro-ruseşti. „Există în permanenţă o prezenţă de oameni, din generaţia tânără şi mai ales din partea socialiştilor, care intră şi ies din centrele culturale ruseşti”, a spus el. Diaconu a citat organizaţiile din Moldova finanţate de Rossotrudniceestvo, care este, din punct de vedere tehnic, o ramură a Ministerului rus de Externe, dar în realitate, potrivit surselor de securitate occidentale, o acoperire pentru operaţiunile de spionaj şi informaţii ruseşti. „Ştiţi că nu sunt centre culturale. Ceea ce vor cu adevărat este să diminueze influenţa României şi a Europei în Republica Moldova”, spune Diaconu.

Strategia ruşilor vizează şi biserica. Potrivit planului, până în 2030 îşi propun să acorde sprijin „Bisericii Ortodoxe Ruse în apărarea intereselor Ortodoxiei canonice în Republica Moldova”, scrie RISE Moldova.

O problemă nerezolvată pentru Kremlin este rezolvarea conflictului îngheţat din Transnistria, provincia separatistă de 1.600 de kilometri pătraţi situată între malul estic al Nistrului şi graniţa moldo-ucraineană, şi unde sute de soldaţi ruşi sunt staţionaţi din 1992. De luni de zile, există o preocupare internaţională că Transnistria, al cărei steag distinct poartă încă însemnele sovietice cu secera şi ciocanul, ar putea fi folosită pentru a deschide o nouă linie de atac asupra Ucrainei dinspre flancul său vestic, menţionează Yahoo News.

Contracararea influenței NATO și a României  

Potrivit RISE Moldova, un alt obiectiv al Federaţiei Ruse este „contracararea colaborării Republicii Moldova cu NATO”, pe care şi l-a propus să fie realizat până în 2025. Iar pe termen lung, adică până în 2030, Rusia vrea „formarea unei atitudini negative faţă de NATO în societatea moldovenească şi în cercurile politice”. Este unul dintre cele „10 obiective prioritare” promovate de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) la alegerile parlamentare din februarie 2019: „Noi nu vom permite aderarea la NATO şi vom realiza închiderea oficiului NATO din Chişinău”.

„Contracararea politicii expansioniste a României în Moldova” este un alt obiectiv al Rusiei pe termen mediu – până în 2025. La aceleaşi alegeri din 2019, PSRM susţinea că, în cazul în care va avea majoritate parlamentară, va interzice „partidele şi mişcările unioniste”. Totodată, socialiştii promiteau că Republica Moldova „va obţine statutul de membru deplin al Uniunii Economice Euroasiatice” (UEE). Obiectivul se regăseşte şi în strategia Federaţiei Ruse.

                                                                                                                 Adina Silav