2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 8:42
No menu items!

„Planul de pace” pentru Ucraina, trasat de Kremlin, cu acordul lui Hollande şi Merkel / UPDATE

spot_img

Potrivit Moscovei, planul de pace ar trebui să fie aprobat de separatişti, ceea ce înseamnă, susţin analişti citaţi de presa internaţională, trasarea unor noi graniţe pentru teritoriile care ar urma să iasă de sub controlul Kievului

German Chancellor Merkel, Russia's President Putin and French President Hollande attend a meeting on resolving the Ukraine crisis at the Kremlin in Moscow

Kremlinul va pregăti „textul” unui viitor plan de pace în Ucraina. Aceasta este principala concluzie a întrevederii dintre președintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande, desfășurată vineri seară la Moscova.

Analiştii citaţi de presa internaţională avertizează că problema cea mai spinoasă în privinţa unui eventual acord de pace o constituie trasarea liniei de demarcație între cele două tabere – separatişti proruşi şi Kiev -, întrucât, în urma recentei ofensive militare, separatiștii proruși au cucerit noi teritorii și nu mai acceptă linia de demarcație ce urma să fie stabilită în baza acordurilor de la Minsk, din luna septembrie.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat, vineri seara, că negocierile tripartite purtate la Kremlin au fost „constructive și substanțiale”, cei trei lideri – Vladimir Putin, Francois Hollande şi Angela Merkel urmând să aibă o serie de discuţii telefonice duminică. Până atunci, urmează să continue contactele pentru elaborarea unui document privind soluționarea conflictului din Ucraina.

Peskov a precizat de asemenea că și președintele ucrainean Petro Poroșenko urmează să ia parte la respectivele discuții telefonice, în cadrul cărora se va face un „bilanț preliminar” al consultărilor menite să conducă la un document final.

Acest document va avea la bază „implementarea acordurilor de la Minsk” și „va conține propunerile președintelui Ucrainei și propunerile formulate de președintele rus Putin”, a indicat Peskov. Însă, a adăugat el, dacă se va conveni un plan de pace, acesta va trebui aprobat de părțile implicate în conflict, făcând astfel aluzie la separatiștii proruși din estul Ucrainei.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a confirmat continuarea discuțiilor în vederea convenirii „unui document comun pentru implementarea acordurilor de la Minsk”.

Și la Paris surse apropiate președintelui Hollande au declarat că discuțiile de la Moscova au fost „constructive și substanțiale”.

Înainte de a se deplasa în capitala rusă, cancelarul Merkel și președintele Hollande au efectuat o vizită comună la Kiev, unde și-au prezentat propunerile președintelui Poroșenko. Acesta din urmă a insistat pe implementarea acordurilor de la Minsk și a avertizat că nu va accepta nicio înțelegere care să amenințe integritatea teritorială a țării sale.

CITEŞTE ŞI: omente decisive pentru conflictul din Ucraina. Care sunt variantele diplomatice și militare

  • UPDATE 1

Președintele francez Francois Hollande a declarat sâmbătă că negocierile purtate de Franța și Germania cu Rusia pentru a încerca să obțină un acord de pace în Ucraina reprezintă „una din ultimele șanse” de a evita „războiul”, relatează AFP și Reuters.

Cred că este una din ultimele șanse. (…)Dacă nu reușim să obținem un acord durabil de pace, cunoaștem perfect scenariul: există un nume, se cheamă război.

Francois Hollande
preşedinte, Franţa

Cu puțin timp în urmă, Angela Merkel a declarat în cadrul Conferinței pentru securitate de la Munchen că „nu este sigur” că negocierile începute vineri cu Kremlinul vor avea succes.

Negocierile cu Vladimir Putin au permis progrese către redactarea unui document vizând încheierea a zece luni de criză în Ucraina. Nicio informație privind acest proiect de acord nu a transpirat însă în exterior, ceea ce face dificilă orice estimare privind viabilitatea unui eventual plan de pace și capacitatea sa de a soluționa un conflict soldat deja cu peste 5.300 de morți, comentează AFP.

Discuțiile urmează să continue duminică, într-o conferință telefonică între cuplul Hollande-Merkel, Vladimir Putin și președintele ucrainean Petro Poroșenko.

R.D.