5 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024 - 0:22
No menu items!

Planul de pace în Ucraina propus de China, la un an de la începutul invaziei Rusiei: ”Armele nucleare nu trebuie folosite”

spot_img

Într-un document publicat, vineri, la un an de la începerea războiului, Ministerul de Externe de la Beijing a cerut reluarea discuțiilor de pace, încetarea sancțiunilor unilaterale și și-a subliniat opoziția față de utilizarea armelor nucleare.

Documentul în 12 puncte, intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, face parte din cele mai recente eforturi ale Beijingului de a se prezenta ca un intermediar neutru al păcii, în timp ce se luptă să-și echilibreze prietenia „fără limite” cu Moscova și relațiile destrămate cu Occidentul, pe măsură ce războiul se prelungește, scrie CNN.

„Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai curând posibil” în vederea unei „soluţii paşnice”, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

China încearcă de câteva săptămâni să joace rolul de mediator în conflictul ucrainean şi a promis de câteva zile că îşi va publica poziţia în vederea identificării unei soluţii politice.

În documentul dezvăluit vineri, Beijingul adoptă o poziţie clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat această ameninţare.

„Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare”, se arată în document. China solicită, de asemenea, ambelor ţări să evite orice atac asupra civililor. 

Cele 12 puncte propuse de China:

  1. Respectarea suveranității tuturor țărilor

2. Abandonarea mentalităților din timpul Război Rece

3. Încetarea focului

4. Începerea discuțiilor de pace

5. Rezolvarea crizei umanitare

6. Protejarea civililor și a prizonierilor de război

7. Menținerea centralelor nucleare în siguranță

8. Reducerea riscurilor strategice și a amenințărilor nucleare. 9.Facilitarea exportului de grâne

10. Încetarea sancțiunilor unilaterale

11. Menținerea stabilă a lanțurilor de aprovizionare

12. Promovarea reconstrucției post-război

                                                                                                                  Adina Silav