6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:35
No menu items!

Planorul dispărut – căutări în 9 județe, cu 11 aeronave și 2 drone

spot_img

Operaţiunile de căutare a planorului dispărut de cinci zile au fost extinse şi Harghita, Covasna şi Bacău, potrivit secretarului de stat MAI Raed Arafat

planor

1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontişti, poliţişti, voluntari, 11 aeronave şi două drone continuă căutările palnorului dispărut, în zone greu accesibile. Echipele au la dispoziție 218 vehicule, şenilate şi autospeciale de teren.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, acţiunile au loc în judeţele Braşov, Prahova, Buzău, Argeş, Dâmboviţa şi Sibiu, dar şi în Harghita, Covasna şi Bacău. Printre traseele stabilite, a fost inclusă şi zona Poiana Ţapului, Valea Sipa, unde, duminică seara, a fost primită informaţia că ar fi fost observate posibile resturi care ar putea aparţine planorului căutat.

Planorul putea să ajungă la o distanță de câteva sute de kilometri, acum noi căutam ipotetic, dar pe zone pe care se obișnuia să se zboare. Dacă pilotul a mers în altă direcție, nu avem de unde să știm… nu există nici echipamente de urmărit a planoarelor, ele nu sunt urmarite nici pe radar.

Raed Arafat, secretar de stat MAI

11 aeronave ale MAI, MApN dar și patru ale  Aeroclubului României au fost ridicate pentru identificarea planorului dispărut. De asemenea, la căutări participă și două drone, pentru zonele foarte greu accesibile.

Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că planorul, care a decolat joi la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului Ghimbav sau familia, şi nici nu a mai revenit la bază.

Pilotul aparatului de zbor, Mircea Crăciun, în vârstă de 57 de ani, este unul dintre cei mai experimentați planoriști din țara noastră și executa un zbor privat, de 2-3 ore, în zona Postăvarul.