Mai marii USL analizează în această perioadă un plan îndrăzneţ, care i-ar putea da peste cap socotelile lui Traian Băsescu de blocare a adoptării noii Constituţii prin referendum organizat simultan cu alegerile prezidenţiale. Ideea le-a venit de la o declaraţie făcută de însuşi şeful statului pe această temă şi are deja adepţi printre strategii puterii.
Este vorba despre prelungirea cu aproape două luni a mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu. Perioada de 52 de zile este exact aceea în care preşedintele a fost suspendat din funcţie. Cum mandatul constituţional este de patru ani, se poate găsi o cale legislativă de comun acord acceptată, prin care să-i fie adăugate lui Băsescu la mandatul de președinte cele aproape două luni petrecute în afara Palatului Cotroceni.
După cum se ştie, pe 6 iulie 2012, Camerele reunite ale Parlamentului au votat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Referendumul popular prin care românii s-au pronunţat pro sau contra a avut loc pe 29 iulie 2012. La data de 21 august 2012, Curtea Constituţională a invalidat referendumul cu 6 voturi contra 3, pe motiv că acesta nu a întrunit cvorumul necesar. Pe 28 august 2012, Băsescu s-a întors la Palatul Cotroceni pentru a-şi continua mandatul.
Surse politice au precizat pentru Sursa Zilei că, prin această prelungire, s-ar iesi din termenul de 12 luni impus de Curtea Constituţională pentru intrarea în vigoare a modificărilor la Legea Referendumului, modificări care stipulează un cvorum de participare la referendum de doar 30 la sută, faţă de 50 la sută în prezent. Un astfel de cvorum de validare, precum si organizarea simultană a referendumului constituţional cu alegerile prezidenţiale ar face ca noua Constituţie, atât de dorită de liderii USL, să fie adoptată fără dureri de cap, dar ar reprezenta şi o sursă suplimentară de voturi pentru candidatul USL.
Traian Băsescu a apelat la un tertip politic care a încurcat planurile puterii de a organiza, în decembrie anul viitor, referendumul constituţional sub protecţia unei noi legi mai permisive a referendumului. Şeful statului a contestat, acum o lună, la Curtea Constituţională, un articol din Legea Referendumului – cel privitor la scăderea pragului de validare la 30 la sută – deşi acelaşi articol fusese anterior declarat constituţional de CCR. Prin acest demers, Băsescu a intenţiont amânarea datei promulgării legii şi, implicit, data ei punerii în aplicare.
Practic, Legea Referendumului – care nu va putea fi aplicată timp de 12 luni de la promulgare – va sta pe masa judecătorilor CCR şi apoi pe cea a lui Băsescu cât să nu intre în vigoare în timp util şi să nu poată să acţioneze la un referendum constitiuţional organizat în decembrie anul viitor, simultan cu alegerile prezidenţiale. Dacă însă lui Traian Băsescu i se va prelungi cu două luni mandatul de președinte, există toate şansele ca prezidenţialele să aibă loc undeva la sfârşitul lunii ianuarie 2015 sau cel mai târziu duminică, 3 februarie 2015, timp suficient ca noua lege a Referendumului să intre în vigoare, iar Constituţia să poată fi adoptată fără probleme la un cvorum de participare de 30 la sută, faţă de 50 la sută cât este în prezent.
Deocamdată, acest plan secret se analizează şi din punct de vedere al impactului electoral, deoarece o astfel de decizie a puterii, de a-l mai lăsa două luni pe Băsescu la Cotroceni, i-ar putea supăra pe „talibanii USL”. Pe de altă parte, un referendum organizat simultan cu alegerile se presupune că ar aduce mai mulţi români la urne, crescând şansele candidatului USL la preşedinţie, metodă brevetată şi folosită chiar de Traian Băsescu (care la mai multe scrutinuri a introdus şi câte un referendum pe teme populare ce i-a adus lui sau PDL-ului voturi suplimentare – de exemplu, referendumul pe tema Parlamentului unicameral, cu doar 300 de parlamentari).
Conştient însă de eficacitatea metodei sale, Traian Băsescu a făcut tot ce a putut să împiedice USL să o folosească.
Nicoleta Vera