-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:30
No menu items!

Plan OMS: Medicamente experimentale pentru țările sărace lovite de Covid

spot_img

O schemă de suport condusă de Organizația Mondială a Sănătății pentru furnizarea de medicamente COVID-19 către țările sărace pariază pe tratamente experimentale cu anticorpi monoclonali și steroizi, dar evită terapia cu Redemsivir, de la Gilead, la care au acces deja statele Europei și SUA, arată un document intern, citat de Reuters.

Proiectul documentului OMS, văzut de Reuters și datat pe 30 octombrie, spune că prioritățile sunt asigurarea anticorpilor monoclonali pe o piață strânsă și creșterea achizițiilor și distribuției de dexametazonă (un steroid ieftin), din care a rezervat deja aproape 3 milioane de doze de tratament pentru țările mai sărace.

Anticorpii monoclonali sunt copii fabricate ale anticorpilor creați de organism pentru a combate o infecție.

Documentul OMS, care prezintă pentru prima dată modul în care schema ar cheltui banii donatorilor, nu citează remdesivirul printre medicamentele prioritare – o omisiune semnificativă, deoarece antiviralul este singurul medicament, alături de dexametazonă, aprobat în întreaga lume pentru tratamentul COVID-19.

Gilead Science GILD.O, compania americană care a dezvoltat Remdesivir, a declarat că schema OMS nu și-a finanțat studiile COVID-19 și nu s-a adresat niciodată firmei pentru posibila includere a medicamentului în portofoliul său.

Schema de aprovizionare cu medicamente este unul dintre cei patru piloni ai așa-numitului ACT Accelerator, un proiect condus de OMS care urmărește, de asemenea, să asigure acces la vaccinurile COVID-19, diagnostic și echipament de protecție pentru țările mai sărace, prin strângerea a peste 38 de miliarde de dolari până la începutul lui 2022.

„Prioritățile imediate pentru pilonul (terapeutic) sunt intensificarea eforturilor asupra anticorpilor monoclonali în timp ce crește utilizarea dexametazonei”, spune documentul OMS, încă supus modificărilor și așteptat să fie publicat vineri sau săptămâna viitoare.

Schema de aprovizionare cu medicamente, condusă de Wellcome Trust, o organizație caritabilă, și de Unitaid, un parteneriat în domeniul sănătății găzduit de OMS, are nevoie urgentă de 6,1 miliarde de dolari, din care 750 de milioane de dolari până în februarie, dintr-o cerere totală de 7,2 miliarde de dolari.

Mai mult de jumătate din banii necesari de urgență ar fi folosiți pentru procurarea și distribuirea anticorpilor monoclonali, se arată în document, spunând că aceste produse terapeutice ar putea avea un impact „schimbător de joc”, dar sunt în cantitate redusă.

Niciun medicament bazat pe anticorpi monoclonali nu a fost încă aprobat împotriva COVID-19, dar schema OMS a investit deja în cercetarea noii tehnologii și a asigurat capacitatea de producție la o uzină de biotehnologii Fujifilm Diosynth din Danemarca.

Fujifilm nu a fost disponibil imediat pentru un comentariu.

Schema dorește să cheltuiască 320 de milioane de dolari pentru a produce anticorpi în acea instalație, spune documentul, estimând că ar fi suficient pentru a asigura cel puțin 4 milioane de tratamente cu anticorpi, presupunând costuri de achiziție de 80 $ pe tratament.

O purtătoare de cuvânt a Unitaid, care a vorbit în numele co-liderilor schemei, a confirmat că dorește să strângă și să investească 320 de milioane de dolari în asigurarea anticorpilor monoclonali, dar a refuzat să comenteze potențialele tranzacții comerciale care citează acorduri confidențiale.

Alte 110 milioane de dolari ar fi folosite pentru aprobarea de reglementare și alte proceduri de pregătire a pieței pentru anticorpi monoclonali în țările mai sărace, arată documentul, în timp ce 220 de milioane de dolari ar finanța studiile clinice ale anticorpilor monoclonali și proiectele de medicamente COVID-19 în țările mai sărace.

Printre companiile care dezvoltă anticorpi monoclonali împotriva COVID-19 se numără gigantul farmaceutic american Eli Lilly LLY.N, elvețianul Novartis NOVN.S și firma americană Regeneron REGN.O, ale căror anticorpi au fost folosiți, împreună cu Remdesivir, de către președintele american Donald Trump în octombrie, când a fost diagnosticat cu coronavirus.

Eli Lilly a fost deja de acord să producă anticorpi la uzina Fujifilm din aprilie și să le pună la dispoziție la „un preț accesibil” pentru țările mai sărace, a spus o purtătoare de cuvânt a companiei.

Medicamentul fabricantului Lilly este în testare și solicită autorizație de urgență în Statele Unite.

O procedură a guvernului SUA a fost întreruptă la mijlocul lunii octombrie din motive de siguranță, dar alte studii continuă. În ciuda suspendării, administrația SUA a declarat săptămâna trecută că a încheiat un acord de aprovizionare de 375 de milioane de dolari.

Nu este clar cum și dacă schema OMS va strânge banii necesari pentru furnizarea de anticorpi și alte proiecte.

Regeneron nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Novartis NOVN.S, care așteaptă rezultatele în curând pentru validarea tratamentului său cu canakinumab (medicament pentru artrită) împotriva COVID-19, a declarat joi că a primit o cerere în urmă cu câteva zile de la schema OMS care solicita informații despre medicamente pentru combaterea coronavirusului. Novartis produce și dexametazonă.