Rezervaţia Biosfera Delta Dunării a decis ca cele 6 plaje să fie scoase de sub statutul de arie protejată şi transformate în staţiuni turistice, în administrarea autorităţilor locale.
Decizia a fost publicată pe 26 ianuarie şi urmează să fie să fie analizată şi propusă spre aprobare Guvernului.
Este vorba despre 20 de hectare de plajă, care vor fi puse la dispoziţia turiştilor, prin proiecte care vor derulate în parteneriat, între autorităţile locale şi investitorii privaţi interesaţi.
Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării susţine că a comandat un studiu, pentru armonizarea situaţiei reale din teren cu necesităţile privind plajele sălbatice din Sulina, Sfântul Gheorghe, Vadu, Corbu, Midia şi Portiţa. În funcţie de concluziile acestui studiu, pentru zonele în care nu se va stabili un impact negativ de mediu, se va propune schimbarea destinaţiei de plajă sălbatică în cea de plajă turistică.
Ca autoritate de mediu, ARBDD va stabili toate normele şi regulile impuse pentru desfăşurarea acestor activităţi sezoniere de aşa manieră încât să permită o cât mai bună protejare a ecosistemelor sensibile din zonă. Forma sub care se propune administrarea pe viitor a acestor zone este cea de parteneriat cu autorităţile locale, în condiţiile de autorizare impuse de legislaţia specifică aplicabilă pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Suprafeţele avute în vedere vor fi determinate de studiul de impact şi nu vor fi mai mari decât cele în care s-au practicat aceste activităţi până în prezent.
comunicat Rezervaţia Biosfera Delta Dunării
Hotărârea Administraţiei va fi supusă analizei Consiliului Ştiinţific şi Consiliului Consultativ de Administrare şi va fundamenta o hotărâre de guvern, care va fi înaintată spre verificare şi avizare Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
M. Nedelcu