6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:34
No menu items!

Plafar, scoasă la privatizare săptămâna viitoare, după șapte ani de încercări și o insolvență

spot_img

Plafar, scoasă la privatizare săptămâna viitoare, după șapte ani de încercări și o insolvență

Privatizarea companiilor Plafar și Sanevit Arad va începe săptămâna viitoare, iar acestea vor fi urmate de șantierele navale de la Mangalia, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

„Săptămâna viitoare vom începe şirul de privatizări. Avem deja o listă pe care o vom supune Guvernului spre aprobare, la nivel de memorandum, şi apoi vor începe privatizările lor. Vom începe cu Plafar şi Sanevit. Vom continua probabil cu şantierele navale de la Mangalia, cele care sunt în proprietatea statului”, a declarat Vosganian, la Craiova.

Societatea Națională Plafar SA are opt sucursale în subordine, iar prima strategie de privatizare a fost aprobată în octombrie 2006, când Guvernul intenționa să vândă 51% din capitalul social al companiei către investitori.

În martie 2009, Plafar a intrat în insolvență. În perioada în care societatea a fost supusă planului de reorganizare, cifra de afaceri a crescut de la 3,4 milioane de lei în anul 2009, la 6,1 milioane lei în anul 2010 și la 7,3 milioane de lei în anul 2011. După 16 ani consecutivi de pierdere, anul 2011 a fost primul an în care Plafar SA a încheiat exercițiul financiar pe profit.

Plafar are ca obiect principal de activitate producția, industrializarea și comercializarea pe piața internă și la export a plantelor medicinale, aromatice, din culturi și din flora spontană, fiind cel mai important și cunoscut producător, în acest domeniu, din țară.

În privința „Sanevit”, se are în vedere privatizarea prin majorare de capital social cu aport de capital privat atras, fie de la investitori strategici, fie prin mecanisme ale pieţei de capital. O altă variantă o constituie privatizarea societăţii printr-o metodă combinată (vânzarea directă a unui pachet minoritar de acţiuni şi majorarea de capital social, plus emiterea de noi acţiuni în favoarea investitorului strategic).

Alte opţiuni ar fi constituirea unei asocieri în participaţiune/societate mixtă sau atragerea unor surse financiare externe, prin credite bancare.

Deschisă în 1995, Sanevit a fost prima fabrică din ţară producătoare de seringi şi ace medicale de unică folosinţă. Fabrica are o capacitate de producţie anuală de 200 de milioane seringi de unică folosinţă şi de peste 500 de milioane ace medicale.

În urmă cu patru ani, Ministerul Sănătăţii a numit un administrator special la Sanevit Arad, fabrica neputând efectua plăţi către furnizori întrucât avea conturile blocate din cauza problemelor financiare. Şi în 2002 societatea a intrat în blocaj financiar, fiind în imposibilitatea de a-şi achita datoriile către furnizorii de materii prime şi servicii.

Sanevit se află pe lista companiilor ale căror pierderi trebuie incluse în deficitul bugetar, conform înţelegerii cu FMI.

Cosmina Croitoru