Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Ingrediente:
- 1 picior de porc,
- 100 gr țelină,
- 6 căței de usturoi,
- 3 l apă,
- sare,
- boabe de piper.
Piciorul de porc se taie în bucăți, se spală bine și se pune la fiert, cu foarte puțină sare. Apa trebuie să fie aproximativ 8-10 cm deasupra cărnii. Pe parcursul fierberii, se îndepărtează spuma, cu ajutorul unei spumiere. Când nu se mai formează spuma, se adaugă și țelina, tăiată în cuburi mari.
Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 3 ore – 3 ore jumătate. Când carnea începe să se desprindă de pe oase, se verifică zeama dacă se gelifică.
După ce carnea s-a fiert de ajuns, se ia de pe foc și se scoate din zeamă.
Se lasă să se răcească și se desface în bucăți. Zeama se potrivește de usturoi și sare, apoi se strecoară cu ajutorul unei site, astfel încât să rămână curată. Dacă se doreste un gust mai intens de usturoi, se poate adăuga usturoiul după ce a fost strecurată zeama, astfel vor rămâne în ea și bucățile de usturoi.
Se distribuie bucățile de carne în boluri…
…iar peste ele se toarnă zeama la care se adaugă și câteva boabe de piper.
Se dă la rece pentru a doua zi.
Poftă bună!
Nicoleta Popa