6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 1:18
No menu items!

Piața românească de publicitate online a crescut cu 15% în 2013

spot_img

În semestrul al doilea al anului trecut, industriile de Telecom, Servicii Financiare şi Auto au condus detaşat în topul investiţiilor în publicitatea online

it&c

Industria de advertising din România a crescut cu 15% în 2013, valoarea pieței de publicitate online raportată de participanţii la studiu cumulând aproape 113 milioane de lei, se arată într-un studiu al PwC România.

Deşi începutul anului 2013 a adus o scădere faţă de ultimele 6 luni din 2012 (-12%), însumând 45,5 milioane de lei, semestrul doi a generat în schimb o creştere de 48% comparativ cu prima parte a anului, ajungând la o valoare totală de  67,4 millioane de lei.

Al doilea semestru din 2013 a adus o creştere în termeni reali (like-for-like) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Astfel, valoarea raportată de grupul de referinţă, din care fac parte companiile care au participat la toate cele 4 ediţii din 2012 şi 2013 ale studiului, a crescut cu 7% faţă de cea înregistrată în semestrul doi din 2012.

În semestrul al doilea al anului 2013, industriile de Telecom, Servicii Financiare şi Auto au condus detaşat în topul investiţiilor în publicitatea online. Acestea au fost urmate de Cosmetics and Toiletries, Food, Drinks şi Online Retail.

 ”Motivul pentru care piaţa de publicitate online a înregistrat această evolutie în 2013 este, într-o oarecare măsură, creşterea volumului de tranzacţii raportate prin Facebook şi Google, datorat intrării în studiu a jucătorilor din zona agenţiilor media. În plus, campaniile sunt de la an la an planificate mai responsabil, mai eficient şi mai bine orientat către îndeplinirea obiectivelor vizate”, a explicat Ioana Anescu, Director Executiv IAB România.

Potrivit lui Bogdan Belciu, Partener, Consultanţă pentru Management, PwC România, coordonatorul studiului ROADS, evoluţia consistentă a publicităţii online în semestrul al doilea din 2013 trebuie pusă în contextul accelerării creşterii economice generale a ţării şi dă motive de optimism pentru debutul unei noi etape de creştere, atât de necesară, mai ales pentru publisherii locali, greu încercaţi în confuntarea cu giganţii globali.

”Sperăm ca online-ul să reprezinte primul segment care iese din criza ce afectează de câţiva ani întreaga industrie de media şi publicitate din ţara noastră şi să stimuleze revenirea celorlalte segmente ale pieţei”, a declarat Belciu.

Formatele digitale utilizate cel mai frecvent în 2013 sunt, în mod detașat, cele embedded, urmate de cele interruptive, respectiv de conținutul sponsorizat.

C.C.