1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024 - 21:34
No menu items!

Piața mondială de fuziuni și achiziții, în al treilea an de scăderi. Perspectivele României pentru 2014

spot_img

ey

Anul 2013 a marcat o scădere la nivel global în activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A – mergers and acquisitions), pentru al treilea an consecutiv, în pofida așteptărilor inițiale optimiste, potrivit unui studiu publicat de compania de consultanță EY.

Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 6,2% faţă de anul 2012, cu 37.257 de tranzacţii anunţate în cursul anului, în valoare de 2,3 mii de miliarde $, în scădere cu 6,3% (ca valoare), în pofida unor mega-tranzacţii  – cum ar fi Vodafone – Verizon, a treia cea mai mare tranzacţie realizată vreodată.

tabel ey

Pip McCrostie, vicepreşedinte global EY, spune că 2014 ar trebui să reprezinte un punct de cotitură şi să marcheze ieşirea din această perioadă de recesiune prelungită de pe piaţa M&A.

”Există o bază solidă pentru tranzacţionare în ceea ce priveşte numerarul şi disponibilitatea creditării”, a afirmat McCrostie.

Activitatea de fuziuni şi achiziţii a înregistrat rezultate mixte în cadrul ţărilor BRIC, cu o scădere abruptă în Brazilia (-27,5%), Rusia (-23,8%) şi India (-9,2%), în timp ce China şi-a consolidat poziţionarea ca a doua cea mai importantă piaţă pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii. Volumul tranzacţiilor din China a crescut cu 4,6% comparativ cu 2012, iar valoarea a crescut, de asemenea, cu 38%.

În SUA, s-a înregistrat o creştere de 27% a valorii tranzacţiilor faţă de anul precedent pentru achiziţia de active cu baza în Statele Unite. Per total, activitatea de fuziuni şi achiziţii din SUA – incluzând tranzacţiile de pe piaţa internă, cele venite din afara ţării şi cele iniţiate de companiile cu sediul în SUA – a contribuit cu 52% ca valoare şi cu 28% ca volum la totalul tranzacţiilor globale – ilustrând impactul semnificativ pe care economia tranzacţiilor din SUA îl are la nivel global.

Germania a ocupat locul 3 ca valoare totală a tranzacţiilor, poziţionare la care a contribuit şi o dublare a activităţii de fuziuni şi achiziţii venind din afara ţării, care a însumat 74 de miliarde de USD în 2013. Marea Britanie şi Canada ocupă următoarele poziţii din top 5 ca valoare a tranzacţiilor.

Sectorul M&A a scăzut la nivel global în majoritatea sectoarelor comparativ cu 2012. Doar sectoarele de energie şi utilităţi şi cel de imobiliare au înregistrat creşteri ale volumelor de tranzacţii. Cele mai mari scăderi au avut loc în sectorul metalurgic şi de minerit, cu 27%, şi în cel de petrol şi gaze, cu 21%.

Bogdan Câmpianu, director executiv Corporate Finance la EY România, spune că piaţa de fuziuni şi achiziţii din România nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor și a rămas, în cel mai bun caz, la acelaşi nivel cu 2012. Motivele sunt lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal şi de reglementare, precum şi dificultatea atragerii de finanţare bancară.

”Pentru 2014, piaţa fuziunilor şi achiziţiilor ar trebui să reia tendinţa de creştere, pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor de creditare şi al recâştigării aşteptate a statutului de ţară cu rating investment grade”, a mai afirmat Câmpianu.

Vlad Bârleanu