6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:15
No menu items!

Piatra Neamț: Un inginer a descoperit 269 de monede de argint emise în urmă cu două milenii

spot_img

tezaur

Un inginer silvic a descoperit lângă Piatra Neamț 269 de monede romane de argint emise în urmă cu două milenii, în timp ce căuta ruinele unei cetăți medievale.

Potrivit HotNews, monedele au fost emise într-un interval de 150 de ani, în timpul unor împărați foarte cunoscuți, precum Traian, Hadrian, Nero, Commodus, Domitian și Marcus Aurelius.

Denarii au în medie cam 3 grame greutate fiecare și au fost găsiți într-o groapă de circa 1×1,5 metri, pe un teren despădurit. Inginerul silvic a predat monedele la Muzeul Național de Istorie.

Iuliu-Cristinel Pop, administratorul comunității online detectiemetal.com a explicat pentru HotNews că denarii aveau putere circulatorie pe un interval larg de timp, chiar și în zona barbară.

„Faptul că au fost descoperiți la o distanță apreciabilă (jud.Neamț) de limesul Daciei Romane, ar avea o explicație în faptul că romanii, plăteau stipendii căpeteniilor dacilor liberi din aceste zone, pentru a păstra o zonă tampon cu teritoriile Daciei cucerite, aflate sub administrație romană”, a declarat Pop.

O altă explicație plauzibilă ar fi că masa monetară provenea din schimburile comerciale care aveau loc între colonii romane și dacii liberi, mai spune Pop.

A.V.