Pfizer își va reduce temporar livrările în Europa de vaccin Covid în timp ce își îmbunătățește capacitatea de producție, a spus compania americană, citatp de The Guardian. Decizia a ridicat tensiunea guvernelor din statele bătrânului continent, care au reacționat deja catalogând-o inacceptabilă.
UPDATE: Miniştrii Sănătăţii din şase ţări ale Uniunii Europene (UE) şi-au exprimat vineri „profunda îngrijorare” cu privire la întârzierile în livrarea vaccinului Pfizer / BioNTech, potrivit unei scrisori comune adresate Comisiei Europene, relatează AFP şi Reuters. Miniştrii Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Letoniei şi Suediei au denunţat în această scrisoare o situaţie ”inacceptabilă” care subminează ”credibilitatea procesului de vaccinare”.
Aparent, reducerea livrărilor se datorează faptului că Pfizer limitează producția, astfel încât să poată actualiza capacitatea de producție la 2 miliarde de doze de vaccin pe an de la 1,3 miliarde în prezent.
„Această reducere temporară va afecta toate țările europene”, a declarat Institutul Norvegian de Sănătate Publică. „Deocamdată nu este clar cât timp va dura până când Pfizer va ajunge la capacitatea maximă de producție din nou.”
Pfizer a spus că trebuie să aducă modificări procesului și fabricii sale, ceea ce înseamnă și obținerea unor aprobări de reglementare suplimentare, a raportat Reuters. „Deși acest lucru va avea un impact temporar asupra transporturilor la sfârșitul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie, acesta va oferi o creștere semnificativă a dozelor disponibile pentru pacienți la sfârșitul lunii februarie și martie”, se arată într-un comunicat.
Norvegia din afara UE primește acces la vaccinurile obținute de blocul european datorită Suediei, un membru al UE care va cumpăra mai mult decât are nevoie și le va vinde Norvegiei.
Institutul a declarat că nu vor exista întârzieri în implementarea vaccinurilor către norvegieni, deoarece a construit rezerve de vaccinuri în Norvegia de când a început să primească livrări.
Oficialii UE au declarat pentru Reuters că unele state membre primesc provizii mai mici decât se așteptau de vaccinuri Covid și se plâng în cadrul reuniunilor interne de incertitudine cu privire la livrările viitoare, întrucât distribuția se desfășoară inegal între statele UE.