Organizarea alegerilor locale este în grafic. Aceasta este concluzia reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne (MAI), transmisă joi, la finalul ședinței Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale.
“Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, în calitate de președinte ale Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, i-a convocat joi, la sediul MAI, pe membrii comisiei pentru a evalua stadiul îndeplinirii sarcinilor care revin ministerelor, instituțiilor prefectului și celorlalte autorități pentru pregătirea scrutinului din 5 iunie 2016”, au precizat reprezentanții MAI într-un comunicat de presă.
Astfel, potrivit termenelor prevăzute în Calendarul acțiunilor aprobat prin Hotărâre de Guvern, MAI a finalizat procedura de achiziție prin cerere de ofertă pentru confecționarea celor 18.088.116 de timbre autocolante. De asemenea, a fost realizată licitația deschisă și urmează să fie semnate și acordurile-cadru pentru achiziția ștampilelor cu mențiunea VOTAT.
Cât privește tipărirea buletinelor de vot, 21 de județe au cerut deja Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale hârtia necesară tipăririi acestora, adică 655,7 tone.
La prefecturi este în curs de finalizare activitatea de instruire a președinților și locțiitorilor birourilor electorale de circumscripție locală.
În ceea ce privește asigurarea ordinii publice a fost aprobat și transmis structurilor MAI Planul general de măsuri privind menținerea și asigurarea ordinii și siguranței publice, premergător și pe timpul desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2016 și a fost elaborat, ca material de pregătire profesională, Ghidul privind alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, care vor avea loc duminică, 5 iunie 2016.
Primele măsuri au fost deja implementate, în sensul că MAI a preluat paza sediilor birourilor electorale, iar în paralel se realizează repartizarea pentru fiecare structură a MAI a secțiilor de votare pentru instituirea măsurilor de protecție și de ordine publică.
La finalul ședinței de lucru a Comisiei Tehnice Centrale a avut loc și o videoconferință cu prefecții.
„Este extrem de important ca aceste alegeri să fie organizate impecabil, fără niciun fel de problemă, fără niciun fel de suspiciune. De la nivelul Prefecturilor și a Comisiilor Tehnice Județene să fie transmis tuturor celor implicați în organizarea alegerilor mesajul de imparțialitate și fermitate în aplicarea legii„, a declarat ministrul afacerilor interne Petre Tobă în cadrul videoconferinței de la sediul MAI.
De asemenea, Tobă i-a atenționat pe prefecți ca, în procesul de organizare a alegerilor, să aibă în vedere inclusiv Hotărârile Biroului Electoral Central, precum aceea emisă miercuri, referitoare la exercitarea dreptului de vot de către persoanele arestate preventiv, persoanele arestate la domiciliu, precum și de către persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.
Potrivit acestei Hotărâri, persoanele deținute sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale și care au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială sau în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deținere pot vota prin intermediul urnei speciale. La fel, persoanele care se află în arest la domiciliu votează prin intermediul urnei speciale în condițiile în care formulează o cerere în acest sens către biroul electoral al secției de votare la care sunt arondate potrivit domiciliului.
R.D.