Petre Daea va avea, miercuri, negocieri cu ministrul Agriculturii din Ucraina, Mikola Solski. Ministrul Daea anunță însă că România nu va bloca importul cerealelor ucrainene, însă vor fi introduse taxe vamale pentru cantitățile care depășesc un milion de tone.
Petre Daea va discuta cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, despre tranzitul mărfurilor și despre importuri. Discuţia dintre cei doi miniştri va avea loc în format online.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis că România nu va cere însă blocarea importulului cerealelor ucrainene, pentru că acest lucru ar conduce la încălcarea unor prevederi stabilite la nivelul Uniunii Europene.
„Există anumite acorduri pe care România trebuie să le respecte, dar spre această direcție ne îndreptăm și noi, anume să-i lăsăm pe fermierii noștri să-și valorifice producția și să-și golească magaziile.
Noi căutăm soluții care să ne ajute să respectăm acordurile pe care le avem, dar și interesele fermierilor.
Acordul de asociere, validat în 2017, prevede o accelerare a schimburilor comerciale între țările Uniunii Europene și Ucraina”, a explicat ministrul la Antena 3 CNN.
Pe de altă parte, Petre Daea a declarat că Ministerul Agriculturii susține măsura care vizează introducerea de taxe vamale pentru grâul adus din Ucraina.
„Folosindu-ne de un articol foarte clar din acordul de asociere, în condițiile în care se depășește un contingent, imediat va fi aplicată această măsură.
La grâu, limita este de un milion de tone, iar în cazul în care această cantitate va fi depășită, atunci vor fi aplicate taxe vamale”, a afirmat Petre Daea.
PSD anunța că va cere în coaliția de guvernare adoptarea unui act normativ emis de Guvern, care să interzică importurile de produse agro-alimentare din Ucraina. Social-democrații susțin că măsura ar veni în sprijinul fermierilor români.
În același timp, PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această țară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră.
Adina Silav