-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:18
No menu items!

Peste 800 de copii refugiați din Ucraina, înregistrați în România în prima săptămână de la lansarea platformei Primero

spot_img

Un număr de 830 de copii refugiaţi din Ucraina au fost înregistraţi în prima săptămână de la lansarea platformei Primero, care va asigura monitorizarea acestora pentru furnizărea protecţiei şi serviciilor necesare, a anunțat miercuri Ministerul Familiei. Cei mai mulţi copii au fost înregistraţi în judeţele Timiş şi Arad.

”De la lansarea în urmă cu o săptămână a Primero – cunoscutul software internaţional de gestionare a cazurilor pentru protecţia copilului – şi până în prezent, 830 de copii refugiaţi din calea războiul din Ucraina, sosiţi în România, au fost înregistraţi cu succes în platformă. Primero este un software open-source care ajută lucrătorii sociali să identifice şi să înregistreze copiii refugiaţi şi să-i îndrume către servicii specializate, în funcţie de nevoile acestora. Primero permite, de asemenea, identificarea timpurie a potenţialelor situaţii de abuz, neglijare sau trafic şi adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea şi protejarea drepturilor copilului”, a transmis instituţia.

Cei mai mulţi copii înregistraţi în prima săptămână au fost în judeţele Timiş (93), Arad (84), şi Sectorul 2 al Bucureştiului (82 copii înscrişi). Se estimează că un total de 37.000 de copii refugiaţi ucraineni sunt în prezent în România. Unii copii au venit cu familiile lor, alţii cu alte persoane din afara familiilor sau chiar neînsoţiţi.

Utilizând Primero, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie poate identifica, înregistra şi monitoriza rapid toţi copiii care vin din Ucraina în România, care locuiesc temporar în ţară orise află doar în tranzit.

„Prin intermediul aplicaţiei Primero vor fi centralizate informaţiile despre locurile de cazare organizate sau despre comunităţile în care sunt găzduite familii cu copii ucraineni sau copii ucraineni însoţiţi de alte persoane adulte decât părinţii lor. Pe lângă identificarea şi înregistrarea copiilor ucraineni refugiaţi în România, aplicaţia permite accesul la servicii esenţiale de protecţie a copilului, inclusiv servicii de monitorizare şi reunificare a familiei, astfel încât să-i ajutăm pe aceşti copii să traverseze cât mai uşor această experienţă traumatizantă din viaţa lor”, a declarat Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului si Egalităţii de Şanse.

„Încă din primele zile ale războiului, UNICEF a lucrat îndeaproape cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie pentru a se asigura de protecţia adecvată a copiilor refugiaţi. Introducerea Primero este un pas esenţial în a oferi copiilor şi familiilor lor protecţia şi serviciile de care au nevoie, deoarece înregistrarea şi monitorizarea copiilor este o parte importantă a acestei activităţi. Împreună cu numeroşii noştri parteneri, vom continua să sprijinim autorităţile pe toată durata crizei”, a afirmat Gabriel Vockel, Reprezentant UNICEF a.i. în România.

Echipa Primero din teren este formată până acum din 317 utilizatori instruiţi, responsabili cu identificarea şi înregistrarea copiilor. De asemenea, 47 de coordonatori judeţeni ajută la generarea rapoartelor la nivel de judeţ. Identificarea şi înregistrarea se vor face numai pe baza consimţământului. După evaluarea iniţială şi stabilirea nivelului de risc, fiecare copil este îndrumat către instituţiile care pot oferi serviciile necesare, precum direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului, direcţiile pentru asistenţă socială, autorităţile din domeniul imigraţiei etc.

R. Dan