Statul român ar putea oferi sume ce pot depăși 5.000 de euro familiilor de români aflați în străinătate, dacă unul dintre membrii săi moare peste hotare.
A fost inițiat un proiect de lege prin care repatrierea românilor care au decedat în străinătate va fi suportată aproape integral de către statul român, motivul fiind costurile foarte ridicate ale aducerii în țară a trupurilor.
„Una dintre problemele majore cu care se confruntă aparținătorii celor decedați în afara granițelor țării o constituie repatrierea acestora (…) Familiile rămas în țară sunt de multe ori aflate în situația de a apela la ajutorul concetățenilor pentru a reuși să strângă sumele necesare acoperirii acestor costuri.
De aceea considerăm că este obligația statului să vină în sprijinul familiilor celor decedați, prin suportarea cheltuielilor efectuate cu repatrierea, motiv pentru care am inițiat prezenta propunere legislativă prin care stabilim în sarcina statului acoperirea acestor cheltuieli”, scrie Alfred Simonis în expunerea de motive a proiectului de lege care urmează să intre în dezbaterea Senatului, primul for sesizat.
Și în momentul de față există un mecanism prin care statul contribuie financiar la repatrierea românilor morți peste hotare, însă nu este o obligație imperativă pentru Ministerul de Externe. Legea 198/2008 prevede MAE „poate utiliza” sumele provenite din taxele de urgență percepute pentru serviciile consulare la „plata cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români, decedați pe teritoriul statelor de reședință, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere și nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul”.
Aceasta nu este singura destinație a sumelor adunate de către Ministerul de Externe din taxele de urgență pentru serviciile consulare astfel că acești bani sunt folosiți și pentru aducerea în țară a persoanelor aflate în situații deosebite și care nu au resurse financiare adecvate.
Ajutorul pentru familiile îndoliate va putea depăși și 5.000 de euro
Prin proiectul de lege se instituie un mecanism mult mai clar pentru situațiile în care un român și-a pierdut viața peste hotare, astfel că o contribuție la repatriere devine obligatorie. „Statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetățenilor români aflați în străinătate, la cererea familiei, în limita sumei a 5.000 de euro pentru fiecare cetățean care se regăsește în această situație”, prevede proiectul depus la Parlament.
Mecanismul deja existent din Legea 198/2008 ar urma să fie menținut dar se va aplica doar în cazurile în care costurile repatrierii depășesc 5.000 de euro. Astfel, orice familie va putea cere statului cei 5.000 de euro, însă dacă repatrierea costă mai mult decât acest plafon, suma care trece peste 5.000 de euro va putea fi asigurată doar din banii obținuți de MAE din taxele consulare, dacă acest lucru este posibil.
Cum numărul românilor în străinătate este unul mare, au apărut inevitabil și cazuri în care familiile îndoliate vor să aducă în țară rude care au murit. Pentru a suplini această nevoie există și firme specializate care se ocupă nu doar de transport, ci și de formalitățile birocratice. Costurile de transport pe cale rutieră, cu tot cu formalitățile birocratice și sicriul, pot oscila în jurul a un euro pe kilometru, ceea ce face ca suma necesară repatrierii să fie destul de mare. Costurile cresc și mai mult în cazul repatrierii pe cale aeriană.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, personalul consular din țara în care a survenit decesul poate oferi familiei detalii în legătură cu această procedură şi poate facilita contactul cu casele funerare care asigură transportul în România. „Pentru transportul internaţional al corpurilor neînsufleţite este necesar paşaportul mortuar; paşaportul mortuar se eliberează de ambasadele sau consulatele României (pentru transportul urnelor cu cenuşa cremată nu este necesar paşaport mortuar)”, se spune pe site-ul MAE.
D.Constantin