În ultimele 30 de zile, autorităţile române au împiedicat peste 40 milioane de ţigări de contrabandă să ajungă pe piața neagră din România, potrivit unui comunicat transmis marți de compania British American Tobacco. Valoarea capturilor se ridică la 20 milioane de lei și reprezintă aproximativ 30% din totalul țigărilor capturate de la începutul anului, conform datelor centralizate pe site-ul www.stopcontrabanda.ro.
În Vama Constanţa Sud, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit într-un container venit din Turcia peste 14 milioane de ţigări contrafăcute, cea mai mare captură din acest an. În același interval, pe raza judeţului Vrancea, 4 milioane de ţigări de contrabandă au fost descoperite în două spaţii de depozitare construite special pentru ascunderea mărfurilor. În rândul capturilor recente se adaugă şi cele 6 milioane de ţigări netimbrate depistate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii a Criminalităţii Economice de pe raza judeţului Arad.
”Frecvenţa capturilor indică şi o intensificare a încercărilor contrabandiştilor de a trafica ţigări pe teritoriul României. Diversificarea şi îmbunătăţirea tehnicilor inedite folosite de traficanţi pentru forţarea graniţelor pot alimenta contrabanda cu ţigări în perioada imediat următoare. O creștere de un punct procentual al nivelului contrabandei înseamnă aproximativ 40 milioane de euro neîncasaţi anual de către stat sub formă de taxe și accize”, potrivit comunicatului citat.
Piața neagră a ţigărilor din România este în prezent la nivelul de 15%, peste media europeană de 10%. Din cauza accesului facil la produse de contrabandă, România a ocupat în 2016 locul 6 la nivelul Uniunii Europene ca volum de ţigări de contrabandă consumate, potrivit unui studiu KPMG realizat pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute. Acelaşi studiu arată că ponderea contrabandei din piaţa totală a ţigărilor din România rămâne cea mai mare din Europa.
România este una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană, a doua din Europa de Est, după Polonia. Regiunea cea mai afectată rămâne în continuare Nord-Estul ţării, lângă graniţele cu Ucraina și Republica Moldova, principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă.
România are în total 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România. Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro. În ultimii 7 ani (2010-2016) statul român a pierdut 4,8 miliarde de euro (aprox. 21,6 miliarde de lei).
V.B.