-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:53
No menu items!

Peste 40% din angajații români sunt analfabeți când vine vorba de computer

spot_img

Nu mai puțin de 42% din populația României nu a folosit niciodată internetul, arată raportul Agenției Digitale

computer_

România se află în continuare pe un loc fruntaş când vine vorba de viteza conexiunilor digitale, dar, cu toate acestea, ponderea celor care nu au utilizat niciodată internetul este dublă faţă de media europeană. În plus 83% din angajaţii români nu au competenţe digitale suficiente, iar 41% sunt analfabeţi digital.

România deţine în continuare o poziţie fruntaşă când vine vorba de viteza conexiunilor digitale dar, dacă la nivel european doar 20% din populaţie nu a utilizat vreodată internetul, la noi în ţară procentul este dublu (42%). Acest fapt se reflectă la nivelul forţei de muncă unde, dacă în Europa 39% dintre angajaţi şi potenţialii angajaţi deţin competenţe digitale insuficiente şi doar 14% nu posedă deloc abilităţi digitale, în România 83% din forţa de muncă nu deţine competenţe digitale suficiente, iar 41% din angajați sunt analfabeţi digital.

Agenda Digitală (Digital Agenda Scoreboard)
raport

Potrivit ECDL România – care citează rezultatele raportul Agendei Digitale (Digital Agenda Scoreboard) ce a evaluat progresele înregistrate cu privire la obiectivele stabilite în Agenda digitală pentru Europa (DAE) – numărul de persoane care folosesc internetul cel puţin o dată pe săptămână în UE a crescut de la 60% la 72% începând cu anul 2010 şi România se află între ţările care au înregistrat importante progrese în acest sens.

La nivelul UE, jumătate din populaţie a cumpărat online şi a interacţionat cu administraţia publică prin e-guvernare, în timp ce la nivel naţional doar 8,3%, respectiv 5% din populaţie a folosit aceste servicii.

Cele mai recente date lansate de Comisia Europeană arată că astăzi, chiar dacă tot mai mulţi oameni sunt conectaţi on-line, aproape 50% din populaţia Europei are competenţe digitale insuficiente pentru mediul de lucru de acum. România depăşeşte cu mult valorile medii europene, aşa cum a relevat Raportul Agendei Digitale (Digital Agenda Scoreboard), care a evaluat progresele înregistrate cu privire la obiectivele stabilite în Agenda digitală pentru Europa (DAE). (…)Cererea şi angajarea forţei de muncă ce deţine competenţe digitale a crescut cu peste 2 milioane de locuri de muncă din anul 2000, iar aceste locuri de muncă sunt în creştere de şapte ori mai rapid decât ocuparea forţei de muncă în general (sursă Comisia Europeană). Raportul Agendei Digitale a arătat date conform cărora Comisia este pe cale de a finaliza 95 din cele 101 de acţiuni digitale până în 2015, ceea ce arată un progres bun. Cetăţenii şi organizaţiile din UE sunt din ce în ce mai mult on-line, fac cumpărături mai mult şi au o mai mare încredere şi competenţe în domeniul ITC. Cu toate acestea, de multe ori le lipseşte conexiunea de mare viteză – în special în zonele rurale – pentru a-şi satisface acest apetit digital şi decalajul competenţelor digitale ce se profilează rămâne încă o mare problemă.

ECDL România
comunicat de presă

 R.D.