1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 12:25
No menu items!

Peste 40.000 de pelerini, la slujba de Liturghie de la Mănăstirea Nicula. Mii de credincioși și la Curtea de Argeș / UPDATE

spot_img

Slujba de Liturghie la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, este oficiată de un sobor de preoţi condus de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ

Pelerinaj-Manastirea-Nicula

  • UPDATE

Peste 5.000 de credincioşi participă, vineri la Slujba de Adormirea Maicii Domnului de la Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş, unde enoriaşii se pot închina la moaştele Sfintei Filofteia.

Potrivit Jandarmeriei Argeș, autorităţile au interzis camparea în incinta şi zonele adiacente lăcaşului de cult, punând la dispoziţia credincioşilor locuri de campare la Grupul Şcolar Agricol „Constantin Dobrescu”, pe bulevardul Basarabilor din municipiul Curtea de Argeş şi pe stadionul din comuna Valea Iaşului.

Aproximativ 70 de jandarmi, 30 de poliţişti şi angajați ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt pregătiţi să intervină şi asigură ordinea publică în zona Catedralei Curtea de Argeş.

Peste 40.000 de pelerini asistă, vineri, la slujba de Liturghie la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, oficiată de un sobor de preoţi condus de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, şi se roagă la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Credincioşi din întreaga ţară au sosit încă de joi la Mănăstirea Nicula pentru a se închina şi pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.Pelerinii au asistat la slujbele religioase oficiate de preoţi, iar în noaptea de joi spre vineri au înconjurat biserica având în frunte icoana făcătoare de minuni şi au cântat cântece religioase.

Din cauza vremii caniculare, peste 100 de persoane au avut nevoie, joi, de asistenţă medicală din partea Ambulanţei, printre ele numărându-se şi Episcopul vicar al Mitropoliei Clujului, Vasile Someşanul, care a leşinat la finalul unei procesiuni pornite de la o biserică din municipiul Gherla până la Nicula.

La slujba de la Mănăstirea Nicula sunt prezenţi, printre alţii, ministrul transporturilor, Ioan Rus, ministrul delegat pentru dialog social, Aurelia Cristea, prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, deputatul PNL Petre Roman, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, preşedintele PRM-aripa Funar, Gheorghe Funar, primari de comune şi consilieri judeţeni.

La Mănăstirea Nicula este aşteptat să ajungă, vineri, şi premierul Victor Ponta, într-o vizită privată care va avea loc în cursul după-amiezii.

Unii credincioşi înconjoară, vineri, în coate şi genunchi o bisericuţă de lemn situată în incinta Mănăstirii Nicula spunând că se roagă pentru sănătate, pentru membrii ai familiilor lor şi pentru o viaţă mai bună.

Am venit din Bistriţa, suntem un grup de săteni din Rebrişoara, şi am venit să ne rugăm la icoana făcătoare de minuni, să ne dea Maica Domnului sănătate, că e mai importante decât toate„, a spus unul dintre pelerini.

Alţi pelerini au venit din judeţele Sălaj sau Vâlcea spunând că nu contează distanţa mare până la Nicula, dacă Fecioara Maria îi va ajuta.

La finalul Liturghiei, reprezentanţii Mănăstirii Nicula vor împărţi pelerinilor circa 10.000 de sarmale şi felii de cozonac.

Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria a fost pictată în 1681 de preotul ortodox Luca din Iclod. Potrivit unui proces-verbal, scris de câţiva militari austrieci din acea perioadă, icoana Maicii Domnului a lăcrimat în mod continuu, între 15 februarie şi 12 martie 1699, iar Mănăstirea Nicula a devenit, ulterior, loc de pelerinaj.

Mitropolitul Clujului: Ascultarea de poruncile lui Hristos ne scoate din toate situaţiile dificile

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, a făcut apel credincioşilor la respectarea poruncilor lui Iisus Hristos, pentru că, astfel, toate problemele şi greutăţile pot fi rezolvate, „aceasta fiind marea provocare a prezentului”, transmite MEDIAFAX.

IPS Andrei Andreicuţ a afirmat, vineri, în predica rostită la slujba de Liturghie de la Mănăstirea Nicula, că Maica Domnului îi iubeşte pe cei care păzesc poruncile lui Hristos, iar cei care împlinesc aceste porunci rămân în graţiile Mântuitorului şi ale Fecioarei Maria.

„Maica Domnului îi iubeşte pe cei ce păzesc poruncile lui Hristos. Ascultarea de poruncile lui Hristos ne scoate din toate situaţiile dificile. De 2.000 de ani, Maica Domnului face acelaşi lucru, ori de câte ori creştinii s-au găsit într-o situaţie dificilă, a mijlocit la Mântuitor şi dacă au ascultat creştinii poruncile lui Hristos, toate situaţiile dificile au fost rezolvate. De câte ori Maica Domnului nu are motive să spună că nu îi place ce facem, pentru că noi încălcăm rând pe rând toate cele zece porunci. Este nevoie să păzim poruncile şi, astfel, îl găsim pe Dumnezeu. Dacă le păzim, rămânem în graţiile lui Hristos şi ale Maicii Domnului”, a afirmat mitropolitul Clujului.

Acesta a arătat că insistă pe împlinirea şi respectarea celor zece porunci, începând de la prima, care se referă la cinstirea lui Dumnezeu cu toată evlavia, sau porunca a cincea, care se referă la cinstirea părinţilor.

„Sau a şasea poruncă, să nu ucizi, se fac atâtea avorturi, iar Maica Domnului este tristă şi ne atenţionează că nu îi place ce facem. Această poruncă o încălcăm şi când oamenii sunt de acord cu eutanasia, dacă nu le mai sunt utili părinţii, îi elimină de pe scena vieţii, e un păcat strigător la cer. Ce să mai vorbim de a şaptea poruncă, desfrâul, a opta, furtul, a noua, minciuna. Toate poruncile lui Hristos le încălcăm şi atunci Maica Domnului este tristă, dacă le împlinim ne iubeşte mult”, a subliniat înaltul prelat ortodox.

IPS Andrei Andreicuţ le-a cerut celor prezenţi să facă un exerciţiu de imaginaţie, cum ar fi viaţa în care toată lumea ar respecta cele zece porunci.

„Dacă le împlinim, vom observa că e pace, armonie, nu se claxonează, nu e agitaţie, toată lumea împlineşte poruncile. La serviciu e corectitudine, nimeni nu pierde timpul şi lucrează cu eficienţă, la şcoală copiii nu copiază, pentru că nu vor să fure, studenţii nu au gânduri de păcat. După serviciu se întorc acasă, răsfoiesc ziarele, au dispărut imaginile imorale şi articolele de scandal, la televizor nu e scandal, nu e polemică stearpă şi nesfârşită dintre politicieni, nu se mai batjocoresc unii pe alţii, pentru că e atât de importantă mângâierea oamenilor de care nu avem acum parte, dar va rămâne în viitor. Aceasta este marea provocare, cum ar fi, dacă de mâine am respecta poruncile lui Hristos”, a menţionat IPS Andrei Andreicuţ.

Potrivit acestuia, din păcate, „mâine oamenii se vor confrunta”, din nou, cu aceeaşi agitaţie, cu aceleaşi necazuri, dar consideră că este nevoie de credinţa că lucrurile vor evolua spre bine.

„Noi, creştinii, trebuie să fim idealişti, să credem că se poate face câte un pic de bine, fiecare să ne străduim să împlinim poruncile lui Hristos, să facem o altă atmosferă în jurul nostru, iar atunci când vor fi mulţi oameni buni, se va schimba atmosfera din lumea asta în care se trăieşte tumultuos şi sunt atâtea necazuri. Să ne rugăm Maicii Domnului să intervină la Mântuitorul Hristos să depăşim necazurile şi greutăţile, iar ţara întreagă să depăşească starea în care se află şi să fie mai bine, mai linişte, mai armonie”, a conchis mitropolitul Clujului.

R.D.