Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) informează că peste 36 de tone de articole pirotehnice, în valoare totală de 1,4 milioane de lei, au fost confiscate de polițiști în cadrul acțiunii naționale „Foc de Artificii 2013”.
De la declanșarea acțiunii și până în prezent, sub coordonarea de specialitate a Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu sprijinul Direcției de Ordine Publică, polițiștii au efectuat aproape 2.370 de controale și verificări în urma cărora au fost constatate 533 de infracțiuni, de comiterea cărora sunt suspectate 532 de persoane, potrivit unui comunicat al IGPR.
De asemenea, au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 16.400 de lei.
Acțiunea „Foc de artificii” a fost declanșată, din dispoziția șefului Poliției Române, pentru prevenirea, identificarea și combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2013/2014.
În acest sens s-au desfășurat controale la societățile comerciale autorizate pentru operațiuni cu articole pirotehnice, dar și activități specifice structurilor de ordine publică în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale.
„Din datele statistice deținute de Poliția Română a rezultat că, în anul 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II-a se comercializau „la liber” către publicul larg, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel național, au fost înregistrate peste 350 de răniri și un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice. După apariția, în anul 2006, a restricționării vânzării către publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioada similară, au fost înregistrate, în medie, 25 de răniri anual, fără să fie înregistrate decese”, se precizează în comunicat.
Poliția Română arată că persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.
Conform evidențelor IGPR, la nivel național, până în prezent, 12 societăți comerciale au efectuat importuri sau transferuri de articole pirotehnice, la cantitatea importată/transferată adăugându-se cea rămasă în stoc din anii precedenți.
„Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an. Mai trebuie menționat faptul că articolele pirotehnice din categoriile 1 și P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an”, potrivit comunicatului.
Lucian Mera