-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:23
No menu items!

Peste 22% din populația României, în pragul sărăciei. Procentul, al doilea ca mărime din UE

spot_img

Peste 22% din populația României, în pragul sărăciei. Procentul, al doilea ca mărime din UE

Peste 22% din populația României era în pragul sărăciei în 2011, potrivit biroului european de statistică, acesta fiind cel mai ridicat procent în rândul statelor UE, după Bulgaria. Eurostat arată că, alături de cele două state, în top se află și Spania, Grecia și Lituania.

Toate aceste țări aveau, în 2011, peste o cincime din populație expusă riscului de sărăcie. La polul opus, țările unde populația era, în cele mai reduse procente, în această situație erau Olanda (11%) și Cehia (9,8%). Norvegia (10,5%) și Islanda (9,2%) erau și ele în topul țărilor cel mai puțin expuse la sărăcie.

De asemenea, România avea cea mai ridicată pondere a persoanelor cu loc de muncă în risc de sărăcie, respectiv de 19%. Spania avea o pondere de 12,3% și Grecia de 12%. Polonia, Italia, Portugalia și Lituania, pe de altă parte, au raportat că puțin peste unu din zece angajați erau în pragul sărăciei în 2011.

Situația socială și gradul de ocupare a forței de muncă în UE au rămas al niveluri critice în trimestrul al patrulea din 2012, potrivit unui raport al Comisiei Europene pe această temă. Numărul persoanelor angajate a scăzut, șomajul a crescut, iar situația financiară a gospodăriilor a fost gravă.

În multe state membre, se fac simțite din ce în ce mai mult efectele tăierilor din bugetele publice și creșterea taxelor. Raportul mai remarcă scăderea imigrației din afara Uniunii Europene și scăderea natalității.

Laszlo Andor, comisar european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, afirma în luna martie că în multe state nu se întrevede nicio îmbunătățire a situației sociale, iar criza se adâncește.

”Cei mai săraci au fost foarte des cei mai dur loviți. Guvernele trebuie să investească pentru a găsi calea către o creștere pe baza incluziunii sociale și pentru a le da oamenilor șansa de a-și câștiga traiul decent, iar Pachetul de Investiții Sociale, lansat recent de Comisie, a arătat cum s-ar putea face aceasta. Dar, mai mult decât orice, avem nevoie de solidaritate: în interiorul statelor membre și între ele. Nu putem depăși această criză decât împreună”, a afirmat Andor.

C.C.