1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 15:02
No menu items!

Peste 2.700 de români s-au sinucis anul trecut

spot_img

Când vine vorba despre sinucidere, românii preferă șteangul, spun medicii legiști

spanzurat

O treime dintre morţile violente pentru care, în 2013, s-au făcut autopsii medico-legale în unităţile de profil au fost sinucideri, iar majoritatea celor şi-au luat viaţa (82%) sunt bărbaţi, arată un raport al Institutului Naţionale de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”.

Potrivit raportului citat de MEDIAFAX, cele mai frecvente morţi violente au fost sinuciderile prin spânzurare, otrăvire (intoxicaţie voluntară) şi aruncare de la înălţime (precipitare).

În 2013, la nivel naţional au fost realizate 18.942 autopsii. Din numărul total de autopsii medico-legale, 55 la sută au fost reprezentate de morţile violente, iar jumătate dintre acestea au fost reprezentate de sinucideri şi accidente rutiere.

Analizând structura deceselor de cauză violentă prin prisma mecanismelor tanatogeneratoare, cele mai frecvente sunt: lovire cu corp dur, asfixie mecanică prin spânzurare, intoxicaţii, dar şi înec, îngheţ, electrocuţii, împuşcare şi explozii.

Institutul Național de Medicină Legală
raport

Cel mai mare număr de sinucideri din intervalul 1996-2013 a fost înregistrat în 2000, când au fost 3.967.

În raport se mai arată că spectrul metodelor suicidare a înregistrat fluctuaţii relativ mici în ultimii opt ani, constantă fiind „preferinţa” pentru spânzurare.

Tot în 2013 au fost înregistrate, la nivel naţional, 420 de cazuri medico-legale de omucideri, confirmând trendul descrescător din ultimii 22 ani.

Şi decesele produse în circumstanţele accidentelor rutiere au înregistrat o scădere constantă în ultimii patru ani, ajungând în 2013 la 1.978.

R.D.