Peste 15.000 de persoane au dispărut în timpul războiului din Ucraina, a declarat joi un oficial al Comisiei Internaţionale pentru Persoane Dispărute (ICMP), relatează Reuters.
Organizaţia de la Haga, creată în urma războaielor balcanice din anii 1990, a deschis un sediu la Kiev în luna iulie cu scopul de ajuta Ucraina să documenteze şi să caute persoanele dispărute.
Directorul de program al ICMP pentru Europa, Matthew Holliday, a declarat că nu este clar câţi oameni au fost transferaţi forţat, ţinuţi în detenţie în Rusia, sunt în viaţă şi separaţi de membrii familiei lor sau au murit şi au fost îngropaţi în morminte improvizate, scrie news.ro.
Procesul de investigare referitor la cei dispăruţi din Ucraina va dura ani de zile chiar şi după oprirea luptelor, a declarat Holliday pentru Reuters într-un interviu. Numărul real al persoanelor dispărute nu poate fi estimat cu exactitate, având în vedere că numai în oraşul-port Mariupol autorităţile estimează că 25.000 de persoane sunt fie moarte fie dispărute.
”Cifrele sunt uriaşe şi provocările pe care le înfruntă Ucraina sunt vaste. În plus, poartă un război în curs şi împotriva Federaţiei Ruse”, a spus Holliday.
Stocând mostre de ADN într-o bază de date şi căutând potriviri cu rudele, ICMP a identificat peste 27.000 din 40.000 de persoane raportate dispărute în timpul conflictelor din fosta Iugoslavie.
La Kiev, ICMP a început să colecteze mostre ADN şi îşi măreşte capacitatea pentru a putea gestiona un proces care va dura mai mulţi ani şi care va ajuta procurorii să deschidă cazuri referitoare la crime de război.
”Este esenţial acum să stabilim toate măsurile corecte pentru a ne asigura că pot fi identificate cât mai multe persoane”, a mai afirmat Holliday.
”Majoritatea persoanelor dispărute, cele decedate, sunt victime ale crimelor de război, iar autorii trebuie să fie traşi la răspundere”, a conchis el.
Adina Silav