4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:42
No menu items!

Peste 100 de percheziţii în 19 judeţe. Sunt vizate grupări care furau utilaje grele din Italia, Marea Britanie, Belgia sau Austria

spot_img

Peste 100 de percheziții au loc, marți dimineață, pe raza judeţului Vrancea şi a altor 18 judeţe. Descinderile vizează destructurarea a patru grupuri infracţionale care furau utilaje agricole sau de construcţii din Italia, Marea Britanie, Belgia sau Austria.

Procurorii DIICOT– Biroul Teritorial Vrancea, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Vrancea şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vrancea fac 119 percheziţii domiciliare. Descinderile vizează destructurarea a patru grupuri infracţionale, acuzaţiile în acest cazuri fiind de furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, luare de mită, dare de mită şi punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Anchetatorii au stabilit că, în cursul anului 2019, pe raza comunelor Suraia, Goleşti şi Năneşti, din judeţul Vrancea, s-au constituit mai multe grupări infracţionale ce aveau ca obiect procurarea în mod fraudulos (prin furt) de utilaje agricole sau de construcţii din Italia, Marea Britanie, Belgia sau Austria, pe care le transportau în ţară cu ajutorul unor platforme rutiere.

În principiu, în localităţile de domiciliu, dar şi pe raza altor unităţi administrative, membrii grupărilor le depozitau la colaboratori sau chiar în spaţii deţinute de firme înregistrate legal, pe perioada cât utilajele erau „cosmetizate”, în sensul mascării zonelor din care au fost sustrase/rupte/distruse dispozitivele GPS de localizare sau pentru a le face să corespundă vizual cu utilaje cu privire la care au obţinut documentele reale.

De asemenea, până la vânzarea directă sau prin platformele online, membrii grupării apelau la alţi colaboratori care, fie întocmeau în fals documentele aferente tipului de utilaj ce urmează a fi vândut, fie interveneau asupra soft-ului utilajului pentru a face bypass la unele comenzi condiţionate de existenţa dispozitivului GPS, fie interveneau pentru reducerea numărului de kilometri înregistraţi de computerul de bord, ori pentru modificarea datei de producţie.

Când toate aceste proceduri erau finalizate, utilajele erau fie livrate unor clienţi preexistenţi, fie erau postate pe platformele online de vânzare. Preţurile cu care aceste utilaje erau vândute variau în marja de 30%-50% din preţul real, ajungând chiar şi în aceste condiţii la preţuri de câteva zeci de mii de euro.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea vor fi duse pentru audieri 57 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.