Peste 135 de misiuni de intervenție medicală și de prim-ajutor au fost posibile, în ultimele 24 de ore, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). În alte 160 de cazuri, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea arborilor doborâți de viscol.
Reprezentanții IGSU au precizat, duminică, într-un comunicat de presă, că, în condiţiile ninsorilor viscolite din ultimele ore, peste 1.700 pompieri cu 700 utilaje și mijloace tehnice au acționat pentru înlăturarea consecinţelor fenomenelor meteorologice periculoase. În sprijinul acestora, încă 3.200 de salvatori sunt pregătiți să acționeze în județele afectate de vremea rea.
„Până la această oră, ca urmare a intervenţiilor pompierilor salvatori, au fost efectuate peste 135 misiuni de acordare a primului ajutor medical calificat și au fost salvate peste 90 de persoane din 30 autovehicule surprinse în trafic de viscol. În urma căderilor abundente de zăpadă și a viscolului puternic, salvatorii au intervenit cu accesoriile de descarcerare în peste 160 de cazuri pentru degajarea arborilor care obstrucționau mai multe căi de acces sau erau căzuți pe autoturisme. Toate misiunile s-au derulat cu maximă operativitate, fără a exista persoane rănite sau alte situații deosebite”, se arată în comunicat.
În județele aflate sub incidența Codului portocaliu au fost derulate mai multe misiuni de salvare a persoanelor surprinse în autoturisme, din cauza viscolului, acestea fiind gestionate în cel mai scurt timp. Intervenţiile de salvare au durat între 20 și 30 de minute.
ISU Călărași
Pompierii au scos din nămeți 16 autovehicule, printre care și un autocar în care aflau 40 de persoane. Autocarul, blocat între localitățile Luica și Nana, a fost repus pe carosabil de salvatori, cu ajutorul angajaților de la Secția Drumuri Naționale, operațiunea de salvare durând aproximativ o oră și 20 de minute.
ISU Buzău
Duminică dimineață, salvatorii din Buzău au intervenit pentru asistența unei gravide. Cele două echipaje de pompieri, formate dintr-o şenilată şi o autospecială de transport personal şi victime multiple, au reușit să parcurgă drumul deosebit de dificil, în mai puțin de două ore. Femeia a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță și transportată în siguranță la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.
„De la intrarea în vigoare a avertizărilor meteo, echipajele serviciilor de ambulanță au fost angrenate în peste 700 misiuni fiind transportate la spital peste 460 de persoane, cu diferite afecțiuni medicale – persoane vârstnice, gravide sau bebeluși. Menționăm în acest sens intervenția din satul Hulubești (jud. Giurgiu), în care o ambulanță care a preluat un sugar de 7 luni cu stare febrila a rămas blocată în zăpadă. În sprijinul acestora, a fost trimisă în întâmpinare o altă ambulanță și un echipaj de deszăpezire. În mai puțin de o oră, copilul a fost preluat și transportat în condiții de siguranță la UPU Giurgiu.În continuare, 680 echipaje asigură primul ajutor medical calificat în situaţii de urgenţă, în sprijinul acestora, fiind pregătite să intervină pentru salvarea vieţii semenilor aflați în dificultate încă 70 unităţi de terapie intensivă mobilă”, mai precizează reprezentanții IGSU.
În sprijinul persoanelor care au nevoie de prim-ajutor medical, echipajele de pompieri pot face deplasări pe drumurile greu accesibile cu ajutorul utilajelor și autospecialelor cu capacitate de trecere mărită (șenilate). De altfel, mai multe șenilate au fost trimise de sâmbătă în județele afectate,
Potrivit IGSU, pentru gestionarea, în cele mai bune condiții, a situațiilor care pot apărea pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, de la inspectoratele pentru situații de urgență care nu sunt sub atenționări de fenomene meteo periculoase au fost mobilizate 10 autospeciale și șenilate care acționează în cele 6 județe, după cum urmează:
- De la ISU Iași s-au deplasat în județul Vrancea o autospecială de transport persoane și victime multiple (ATPVM – autospecială de capacitate mare, 4X4) și o autofreză, iar către județul Buzău o șenilată. Totodată, județele Ialomița, Tulcea și Giurgiu vor avea o capacitate de intervenție sporită întrucât beneficiază, fiecare, de câte o șenilată de la inspectoratele din Harghita, Suceava, respectiv Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență.
- Alte trei autofreze au fost dislocate din județele Botoșani, Neamț și Suceava în județele Ialomița, Buzău și Galați, pentru a optimizarea căilor de acces autospecialelor de intervenție.
- Pentru eficientizarea intervențiilor în situațiile de urgență, în județul Buzău a mai fost trimisă o ATPVM de la ISU Mureș.
Reprezentanți ai IGSU se află în cadrul Comandamentului de Iarnă convocat duminică la Ministerul Transporturilor.
Pentru evitarea situațiilor extreme, care pot pune în pericol viața şi sănătatea celor implicați – victime şi salvatori deopotrivă, reprezentanții IGSU fac apel la persoanele aflate în zonele vizate de avertizările meteorologice să respecte indicațiile personalului care
acţionează pentru limitarea efectelor acestor fenomene periculoase.
R.D.