Peste 1.500 de nord-coreeni s-au refugiat în Coreea de Sud în 2013, un număr comparabil cu cel din anul precedent și în scădere netă de la venirea la putere a liderului nord-coreean Kim Jong-Un, care a întărit măsurile împotriva refugiaților, relatează AFP.
În urmă cu cinci ani, numărul nord-coreenilor care și-au părăsit țara și au sosit în Coreea de Sud, via China, era de circa 3.000 pe an. Dar Kim Jong-Un, care a preluat conducerea țării în decembrie 2011 după moartea tatălui său, a întărit măsurile de control la granițe și a crescut presiunea asupra Beijingului de a-i retrimite pe fugari în țara lor natală.
În 2013, 1.516 nord-coreeni au sosit în Coreea de Sud, a anunțat luni Ministerul sud-coreean al Unificării. În 2012 erau 1.502 fugari. Majoritatea nord-coreenilor care decid să-și părăsească țara traversează granița cu China, înainte de a încerca să ajungă în Sud via o țară terță.
În 2013, 1.516 nord-coreeni au sosit în Coreea de Sud, a anunţat luni Ministerul sud-coreean al Unificării. În 2012 numărul acestora a fost de 1.502.
Majoritatea nord-coreenilor care decid să fugă din ţară traversează frontiera cu China, după care încearcă să ajungă în Coreea de Sud prin altă ţară.
Dar ei sunt arestați în China, singurul aliat al Phenianului. Autoritățile chineze îi trimit în țara lor deoarece îi consideră refugiați economici, și nu politici, această politică fiind aspru criticată de apărătorii drepturilor omului, care asigură că fugarii sunt supuși unor sancțiuni severe în Coreea de Nord.
De la sfârșitul războiului din Coreea (1950-1953), aproximativ 26.100 nord-coreeni au sosit în Coreea de Sud, mulţi dintre ei după foametea care a avut loc în Coreea de Nord la mijlocul anilor ’90.
C.A.