3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:51
No menu items!

Personalul medical, neplătit. Sanda Alexiu:”De luni de zile se vaccinează voluntar, pe datorie”

spot_img

Medicul Sanda Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a declarat că niciun medic care a vaccinat în centrele de vaccinare nu a primit încă niciun leu: “De luni de zile se vaccinează voluntar, pe datorie, cum ar veni”.

Vaccinarea anti-COVID-19 a început, de miercuri, și prin intermediul medicilor de familie, însă deocamdată este vorba despre un număr restrâns de medici de familie care iau parte la campania națională de imunizare a populației.

Medicul Sandra Alexiu a explicat la B1 TV, de unde vine retincența medicilor de familie în ceea ce privește vaccinarea pacienților în propriile cabinete.

„Una e să vaccinezi în nişte centre de vaccinare unde trebuie să ai nişte circuite, trebuie să ai personal specializat şi trebuie să ai registrator, o întreagă echipă care se ocupă de asta şi un anumit mod de a distribui lucrurile şi alta e să vaccinezi în cabinete, reticenţa noastră nu este legată de vaccinare în general, pentru că noi suntem principalii vaccinatori, noi facem vaccinare la majoritatea populaţiei de când s-a reformat sistemul de sănătate, de cel puţin 30 de ani şi chiar de dinainte. De aceea considerăm că este absolut necesar să se armonizeze cu tot cadrul legislativ”, a precizat Sandra Alexiu.

Aceasta a menţionat că nemulţumirile medicilor nu sunt legate neapărat de bani.

„Nu există bani dați pentru vaccinare în acest moment. Niciun medic, nicio asistentă care a vaccinat din decembrie încoace, nimeni nu a primit încă niciun leu, iar pentru medicii coordonatori din centrele de vaccinare nici măcar nu există încă suport legislativ pus la punct. De luni de zile se vaccinează voluntar, pe datorie. Deci nu se pune problema că ăsta este motivul principal pentru care nu vaccinăm”, a afirmat Sandra Alexiu.

Alexiu a subliniat că medicii doresc ca vaccinurile să fie distribuite la cabinete, nu să „meargă cu gentuţa la DSP şi să facă cozi acolo”, cum se întâmplă în cazul altor seruri. Medicul a susţinut că o altă cerinţă a colegilor săi se referă la asigurarea logisticii – ace atraumatice, echipamente şi chiar adrenalină pentru intervenţie în cazuri de alergii -, simplificarea sistemului de alertă şi raportare în contextul în care medicii de familie nu au registratori.